Kalafiorowy ryż z kurkumą na jesienne wzmocnienie

Kalafiorowy ryż z kurkumą na jesienne wzmocnienie
Autor: Shutterstock Kalafiorowy ryż z kurkumą rozgrzewa i wzmacnia odporność, a do tego pysznie smakuje
łatwy
30 min
4

Kalafiorowy ryż z kurkumą na jesienne wzmocnienie nie tylko pięknie wygląda, ale również pysznie smakuje. Idealny na ciepło, smaczny na zimno. Można go podać na kolację lub zabrać do pracy. 

SKŁADNIKI

  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/3 szklanki drobno posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 2 łyżki soku z cytryny lub soku z limonki
  • 1 łyżka woda
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 średni kalafior starty na tarce lub drobno posiekany w malakserze, około 3 szklanek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój kalafiora na kawałki i dodaj do malaksera ze zwykłym ostrzem lub ostrzem tarki i rozdrabniaj w seriach po kilka sekund, aby go rozdrobnić. Alternatywnie, pokrój kalafiora na duże kawałki i zetrzyj go na dużej tarce o dużych otworach.
  • Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i szczyptę soli i wymieszaj. Smaż przez 2 minuty.
  • Wymieszaj 1 łyżkę soku z cytryny i 1 łyżkę wody oraz kurkumę, wylej mieszaninę na patelnię. Gotuj przez kilka sekund.
  • Dodaj kalafior i sól i dobrze wymieszaj.
  • Przykryj i gotuj przez 4 do 6 minut. Otwórz pokrywkę, zamieszaj ryż kalafiorowy, aby go spulchnić. 
  • Dodaj do smaku pozostały sok z cytryny, kolendrę, trochę czarnego pieprzu lub cayenne. Skosztuj i ewentualnie dopraw według własnego gustu. 
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej