Kalafiorowy ryż z kurkumą na jesienne wzmocnienie

Kalafiorowy ryż z kurkumą na jesienne wzmocnienie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kalafiorowy ryż z kurkumą rozgrzewa i wzmacnia odporność, a do tego pysznie smakuje

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kalafiorowy ryż z kurkumą na jesienne wzmocnienie nie tylko pięknie wygląda, ale również pysznie smakuje. Idealny na ciepło, smaczny na zimno. Można go podać na kolację lub zabrać do pracy. 

Składniki

  • 1 łyżeczka oleju

  • 1/3 szklanki drobno posiekana cebula

  • 2 ząbki czosnku posiekane

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

  • 3/4 łyżeczki kurkumy

  • 1/3 łyżeczki płatków czerwonej papryki

  • 2 łyżki soku z cytryny lub soku z limonki

  • 1 łyżka woda

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 średni kalafior starty na tarce lub drobno posiekany w malakserze, około 3 szklanek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrój kalafiora na kawałki i dodaj do malaksera ze zwykłym ostrzem lub ostrzem tarki i rozdrabniaj w seriach po kilka sekund, aby go rozdrobnić. Alternatywnie, pokrój kalafiora na duże kawałki i zetrzyj go na dużej tarce o dużych otworach.

  • Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i szczyptę soli i wymieszaj. Smaż przez 2 minuty.

  • Wymieszaj 1 łyżkę soku z cytryny i 1 łyżkę wody oraz kurkumę, wylej mieszaninę na patelnię. Gotuj przez kilka sekund.

  • Dodaj kalafior i sól i dobrze wymieszaj.

  • Przykryj i gotuj przez 4 do 6 minut. Otwórz pokrywkę, zamieszaj ryż kalafiorowy, aby go spulchnić. 

  • Dodaj do smaku pozostały sok z cytryny, kolendrę, trochę czarnego pieprzu lub cayenne. Skosztuj i ewentualnie dopraw według własnego gustu. 

Ocena: 3,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).