Frytki z batatów: jak zrobić? [przepis]
2021-09-20
łatwy
50 min
4
Bataty to inaczej pataty lub słodkie ziemniaki. Można z nich zrobić pyszną i niskokaloryczną przekąskę - lubiane przez niemal każdego frytki. Poznaj przepis na pieczone frytki z batatów, czyli świetną i zdrowszą alternatywę dla frytek ziemniaczanych.
Batat, inaczej słodki ziemniak, pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie uprawia się go w całej strefie międzyzwrotnikowej z uwagi na jadalne, bogate w skrobię i cukier bulwy korzeniowe (do 3 kg wagi). Spożywa się je najczęściej w wersji gotowanej, pieczonej lub smażonej. Z batatów powstają nawet płatki i mąka.
SKŁADNIKI
- 1 duży batat
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obieramy batata ze skórki. Kroimy w długie słupki (na kształt frytek).
- Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Kładziemy pokrojone bataty, skrapiamy odrobiną oliwy i posypujemy przyprawami.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Po 20 minutach pieczenia odwracamy frytki na drugą stronę i pieczemy kolejne 20 minut, aż się ładnie zarumienią.