Fondue mięsne: przepis na niebanalną przekąskę

2021-03-29
Fondue mięsne: przepis na niebanalną przekąskę
Autor: thinkstockphotos.com Fondue to pyszna przekąska i ciekawy sposób na integrację w gronie bliskich przy wspólnym posiłku
łatwy
20 min
4

Popularną odmianą fondue jest mięsne fondue burgundzkie. Przygotowanie tej potrawy nie jest skomplikowane, wymaga jedynie odrobiny czasu i cierpliwości. Do tej odmiany fondue najlepiej podawać wytrawne czerwone wino. Sprawdź, jak zrobić fondue mięsne - podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • 800 g polędwicy wołowej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • cebula
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwicę pokroić w grubą kostkę (około 3 x 3 cm), zmieszać z oliwą z oliwek i pieprzem.
  • Mięso ułożyć na warstwie z plasterków z cebuli, następnie przykryć kolejną warstwą cebuli i wstawić do lodówki na 12 do 24 godzin.
  • Naczynie do fondue napełnić olejem. Nabite na szpadki mięso smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Usmażone podawać z ulubionymi sosami, np. tzatziki, salsą pomidorową.