Sycylijskie pesto z pistacji i rukoli: przepis bez bazylii, bez orzeszków piniowych
Fondue mięsne: przepis na niebanalną przekąskę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Fondue to pyszna przekąska i ciekawy sposób na integrację w gronie bliskich przy wspólnym posiłku
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Popularną odmianą fondue jest mięsne fondue burgundzkie. Przygotowanie tej potrawy nie jest skomplikowane, wymaga jedynie odrobiny czasu i cierpliwości. Do tej odmiany fondue najlepiej podawać wytrawne czerwone wino. Sprawdź, jak zrobić fondue mięsne - podajemy dobry przepis.
Składniki
800 g polędwicy wołowej
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
cebula
olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Polędwicę pokroić w grubą kostkę (około 3 x 3 cm), zmieszać z oliwą z oliwek i pieprzem.
Mięso ułożyć na warstwie z plasterków z cebuli, następnie przykryć kolejną warstwą cebuli i wstawić do lodówki na 12 do 24 godzin.
Naczynie do fondue napełnić olejem. Nabite na szpadki mięso smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Usmażone podawać z ulubionymi sosami, np. tzatziki, salsą pomidorową.