Duszony szpinak z czosnkiem: lekka przekąska
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Szpinak duszony z czosnkiem to lekkie i zdrowe danie, idealne dla odchudzających się. Można potraktować je jako samodzielną przekąskę albo dodatek do ryb czy mięs.
SKŁADNIKI
- 30 dag szpinaku (świeży lub mrożony)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka oliwy
- gałka muszkatołowa
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeże lub mrożone liście szpinaku umieść w głębokiej patelni. Dodaj kilka łyżeczek wody. Szpinak duś, aż zmięknie.
- W trakcie duszenia uzupełniaj wodę - szpinak nie powinien przywierać do dna patelni.
- Kiedy będzie już miękki, dodaj zmiażdżony świeży czosnek, przypraw do smaku solą i gałką muszkatołową. Duś 2-3 minuty.
- Gotowy szpinak skrop oliwą.