Domowe chrupki z makaronu smażonego w głębokim tłuszczu: obłędny przepis na chrupiącą przekąskę

Domowe chrupki z makaronu smażonego w głębokim tłuszczu: obłędny przepis na chrupiącą przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaron można zamienić w chrupiącą przekąskę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe chrupki można zrobić z makaronu smażonego w głębokim tłuszczu. Smak - to kwestia upodobań. Kształt - zależy od użytego makaronu. Wartość odżywcza? Przynajmniej wiadomo z czego są zrobione. Smażone? Niezdrowe? To prawda. Myślisz, że jak robi się chrupki ze sklepu? Ostrzegam! Te chrupki uzależniają. Jeśli nie chcesz przytyć, usmaż mniej, albo postaw miskę z chrupkami wysoko na szafie. Trudno im się oprzeć...

Składniki

  • 3 szklanki suchego makaronu o dowolnym kształcie: świderki, kolanka, rozetki, uszka

  • 3 l wody

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżka gotowej przyprawy do kurczaka, gyrosa lub grilla

  • 1 łyżka wędzonej papryki

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużym garnku doprowadź wodę do wrzenia i dodaj makaron oraz sól.

  • Ugotuj makaron al dente. Gotuj 1-2 minuty krócej niż wskazuje producent makaronu. Wyjmij jedną kluskę i spróbuj. Jeśli makaron jest sprężysty i lekko niedogotowany to właśnie takiego potrzebujesz.

  • Makaron odcedź na durszlaku i pozostaw na chwilę, aby całkowicie ociekł.

  • Następnie przełóż makaron na czystą ściereczkę i wysusz go. Makaron trafi do gorącego oleju i musi być osuszony.

  • W dużej misce wymieszaj przyprawę do grilla ze sproszkowaną wędzoną papryką.

  • Rozgrzej olej w rondlu do głębokiego smażenia.

  • Wrzucaj małymi porcjami pojedyncze makarony i smaż do zrumienienia.

  • Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż usmażony makaron na tacę wyłożoną papierowym ręcznikiem i natychmiast, gdy osączy się z nadmiaru tłuszczu, przełóż chrupki do miski z przyprawami.

  • Potrząśnij miską, aby obtoczyć chrupki w przyprawach. Gotowe!

  • Gotowe chrupki możesz przechowywać w zamkniętym naczyniu przez tydzień.

Ocena: 2,9
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).