Czosnkowe pieczarki po hiszpańsku: przepis na obłędną przekąskę

2021-03-29
Czosnkowe pieczarki po hiszpańsku: przepis na obłędną przekąskę
Autor: Shutterstock Duszone pieczarki aromatyzowane czosnkiem to pyszna przekąska
łatwy
30 min
4

Czosnkowe pieczarki po hiszpańsku to obłędny przepis na pyszną przekąskę lub dodatek do pieczonego mięsa. Pieczarki w czosnku Champinones Ajillo to popularne w Hiszpanii tapas. Do przygotowania czosnkowych pieczarek najlepsze są drobne grzyby. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g pieczarek, drobnych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml białego wina
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Większe pieczarki przekroić na pół, mniejsze pozostawić w całości. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Wymieszać.
  • Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Dodaj czosnek i lekko podsmażyć.
  • Dodać grzyby i nieco białego wina oraz szczyptę soli i pieprzu. Doprowadź do wrzenia, przykryj i duś na wolnym ogniu jeszcze przez pięć minut.
  • Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.