Czerwona kapusta pieczona: przepis na steki z kapusty
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Czerwona kapusta pieczona z chili i czosnkiem to pyszne danie nie tylko wegańskie. W tak upieczonej czerwonej kapuście zagustuje każdy. To może być także niebanalny dodatek do pieczonego mięsa.
SKŁADNIKI
- 1 główka czerwonej kapusty
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka suszonej papryki chili w płatkach
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Usunąć wierzchnie liście kapusty, wyciąć środek głąba, tak aby po pokrojeniu liści nie rozpadły się.
- Główkę przeciąć na pół, a następnie każdą połówkę na dość grube półplastry.
- Oliwę zmiksować z octem balsamicznym.
- Kapustę ułożyć na blasze do pieczenia i skropić oliwą z octem. Posypać płatkami chili i suszonym czosnkiem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30 minut.