Cukiniowa rolada z szynką i serem - idealna przekąska imprezowa!

Cukiniowa rolada z szynką i serem  - idealna przekąska imprezowa!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zamiast popularnej rolady ze szpinaku, nadziewanej łososiem - nowy pomysł cukiniowa rolada z szynką i serem. Idealna przekąska na imprezę - prosta do przygotowania, z łatwo dostępnych i niedrogich składników

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cukiniowa rolada z szynką i serem sprawdzi się jako przekąska na imprezę z przyjaciółmi. Można ją podać na ciepło lub na zimno. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki.

Składniki

  • 500 g cukinii

  • 2 czubate łyżki mąki

  • 3 jajka

  • 300 g żółtego sera o ostrzejszym smaku

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 200 g szynki konserwowej w plasterkach

  • oliwa

  • sól pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umytą i obraną cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na tych samych oczkach tarki zetrzyj żółty ser.

  • Startą cukinię przełóż na sitko i pozostaw na 20 minut, aby obciekła z nadmiaru soku.

  • Czosnek przeciśnij przez praskę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.

  • Cukinię mocno odciśnij, wymieszaj z czosnkiem, żółtkami, mąką, koperkiem i połową sera. Masę przypraw solą i pieprzem. Na koniec wmieszaj do niej pianę ubitą z białek.

  • Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj go oliwą. Rozprowadź na nim ciasto cukiniowe. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz 25 minut.

  • Wyjmij, poczekaj, aż placek cukiniowy lekko przestygnie. Rozłóż na nim plasterki szynki, pozostawiając 2 cm odstępu od brzegów ciasta. Posyp resztą startego żółtego sera i ciasno zroluj.

  • Ułóż na blaszce łączeniem do spodu. Ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut, by ser się stopił i wierzch rolady ładnie się zrumienił.

Ocena: 3,2