Co to jest tapenada? Jak przygotować domową tapenadę?

2021-03-29
co-to-jest-tapenada-jak.jpg
Autor: photos.com Domowa pasta do smarowania pieczywa.
łatwy
10 min
4

Tapenada to pasta zrobiona na bazie oliwek, kaparów i oliwy. Możemy ją kupić gotową w sklepach z orientalną żywnością, ale zachęcamy do przygotowania jej samemu w domu. Podajemy prosty przepis na domową tapenadę.

Czym jest tapenada?

Tapenada to nic innego jak zmiksowane oliwki i kapary wymieszane z oliwą. Pasta z oliwek ma wytrawny smak i idealnie sprawdza się jako pasta do pieczywa. Tapenadę przygotowuje się z oliwek, kaparów i oliwy ale można dodawać do niej również inne dodatki według upodobania: czosnek, bakłażany, suszone pomidory czy anchois. Domową tapenadę powinniśmy przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce.

Do czego stosować tapenadę?

Oczywiście najczęściej tapenadę stosuje się jako pastę do pieczywa, ale świetnie sprawdza się również jako baza przeróżnych sosów. Tapenadę możemy dodawać do makaronów, mięs i ryb. Pasta z oliwek to jeden ze składników tapas - hiszpańskich przystawek. Domowa tapenada świetnie też smakuje jako dip do chipsów.

SKŁADNIKI

  • 2 słoiczki czarnych oliwek (najlepiej bez pestek), około 400 g
  • 4 łyżek kaparów
  • 7-8 łyżek oliwy
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki tymianku (najlepiej świeżego)
  • 1 cytryna
  • 3-4 fileciki anchois
  • sól
  • pieprz
  • odrobina musztardy (niekoniecznie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytrynę umyć i sparzyć. Wycisnąć sok.
  • Czosnek obrać.
  • Do blendera włożyć oliwki, kapary, czosnek, anchois, tymianek, oliwę, sok z cytryny i musztardę. Wszystkie składniki zblendować.
  • Dodać do smaku sól i świeżo zmielony pieprz. Wymieszać.
  • Schłodzić w lodówce minimum 1/2 godziny. Można również przełożyć do słoiczków i wstawić do lodówki.