Co to jest tapenada? Jak przygotować domową tapenadę?

Tapenada to pasta zrobiona na bazie oliwek, kaparów i oliwy. Możemy ją kupić gotową w sklepach z orientalną żywnością, ale zachęcamy do przygotowania jej samemu w domu. Podajemy prosty przepis na domową tapenadę.
Czym jest tapenada?
Tapenada to nic innego jak zmiksowane oliwki i kapary wymieszane z oliwą. Pasta z oliwek ma wytrawny smak i idealnie sprawdza się jako pasta do pieczywa. Tapenadę przygotowuje się z oliwek, kaparów i oliwy ale można dodawać do niej również inne dodatki według upodobania: czosnek, bakłażany, suszone pomidory czy anchois. Domową tapenadę powinniśmy przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce.
Do czego stosować tapenadę?
Oczywiście najczęściej tapenadę stosuje się jako pastę do pieczywa, ale świetnie sprawdza się również jako baza przeróżnych sosów. Tapenadę możemy dodawać do makaronów, mięs i ryb. Pasta z oliwek to jeden ze składników tapas - hiszpańskich przystawek. Domowa tapenada świetnie też smakuje jako dip do chipsów.
SKŁADNIKI
- 2 słoiczki czarnych oliwek (najlepiej bez pestek), około 400 g
- 4 łyżek kaparów
- 7-8 łyżek oliwy
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki tymianku (najlepiej świeżego)
- 1 cytryna
- 3-4 fileciki anchois
- sól
- pieprz
- odrobina musztardy (niekoniecznie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytrynę umyć i sparzyć. Wycisnąć sok.
- Czosnek obrać.
- Do blendera włożyć oliwki, kapary, czosnek, anchois, tymianek, oliwę, sok z cytryny i musztardę. Wszystkie składniki zblendować.
- Dodać do smaku sól i świeżo zmielony pieprz. Wymieszać.
- Schłodzić w lodówce minimum 1/2 godziny. Można również przełożyć do słoiczków i wstawić do lodówki.