Chrupiące chipsy z obierek ziemniaczanych: sprytny sposób na przekąskę ze skórki ziemniaka

Chrupiące chipsy z obierek ziemniaczanych: sprytny sposób na przekąskę ze skórki ziemniaka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chipsy z obierek ziemniaczanych podanych z keczupem i sosem jogurtowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrupiące chipsy z obierek ziemniaczanych to sprytny sposób na przekąskę ze skórki ziemniaka. W kuchni używamy dużo ziemniaków! Czasami mamy wrażenie, że wciąż, nic tylko obieramy ziemniaki. Powstają sterty obierek. Co z nimi robić w mieście? Jak oszczędzić na zakupionych ziemniakach i opłatach za wywóz śmieci? Albo jeść nieobrane ziemniaki (idealne do pieczenia i na wiejskie frytki). Albo z obierek robić chipsy! 

Składniki

  • obierki z 4 średnich ziemniaków, im dłuższe, tym zabawniej, ziemniaki wcześniej wyszoruj

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka soli jodowanej

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.

  • Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową.

  • Obierki ziemniaczane skropić olejem i połową porcji soli i pieprzu.

  • Obierki rozłóż w jednej warstwie na przygotowanej blasze do pieczenia.

  • Piecz w temperaturze 220°C przez 10-15 minut, aż będą chrupiące i brązowe. Nie zostawiaj ich bez kontroli, bo mogą szybko upiec się, a nawet przypalić.

  • Dopraw do smaku drugą połową soli i pieprzu.

Co sprawia, że ​​te chipsy ziemniaczane są tak dobre?

Uważamy, że to prostota ich przygotowania sprawia, że smakują wybornie. Fakt, że nic nie zostało zmarnowane, to dla nas dodatkowy bonus.

To świetny pomysł na przekąskę imprezową prawie za grosze. 

Jak zawsze, pragniemy, abyś podzielił się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi. Będziemy wdzięczni, jeśli nas o tym poinformujesz 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,2