Chrupanki z kabaczka z koprem - pyszne placki na przekąskę

Chrupanki z kabaczka z koprem - pyszne placki na przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupanki kabaczkowe z koprem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Chrupanki z kabaczka to nic innego jak kabaczkowe placuszki. Jeśli masę wyłożymy na rozgrzany olej bardzo cienką warstwą, placki szybko się zrumienią i będą chrupiące i pyszne.

Składniki

  • 1 spory kabaczek

  • 2 łyżki siekanego szczypiorku

  • 1 jajko

  • 5 łyżek mąki

  • pieprz i sól

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kabaczek umyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut.

  • Gdy kabaczek puści sok, odcedzić jego nadmiar. Do warzywnych wiórków dodać jajko, mąkę i posiekany koperek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką małe porcje masy na patelnię i delikatnie rozsmarowywać, żeby placuszki były cieniutkie.

  • Smażyć na rumiano z obu stron - wystarczy po 2-3 minuty. Zdjąć z patelni, osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Ocena: 0