Zapiekanki z bagietki z kabanosami, świeżym pomidorem i oliwkami
Chrupanki z kabaczka z koprem - pyszne placki na przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Chrupanki kabaczkowe z koprem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Chrupanki z kabaczka to nic innego jak kabaczkowe placuszki. Jeśli masę wyłożymy na rozgrzany olej bardzo cienką warstwą, placki szybko się zrumienią i będą chrupiące i pyszne.
Składniki
1 spory kabaczek
2 łyżki siekanego szczypiorku
1 jajko
5 łyżek mąki
pieprz i sól
olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Kabaczek umyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut.
Gdy kabaczek puści sok, odcedzić jego nadmiar. Do warzywnych wiórków dodać jajko, mąkę i posiekany koperek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką małe porcje masy na patelnię i delikatnie rozsmarowywać, żeby placuszki były cieniutkie.
Smażyć na rumiano z obu stron - wystarczy po 2-3 minuty. Zdjąć z patelni, osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.