Chrupanki z kabaczka z koprem - pyszne placki na przekąskę

2021-03-31
Chrupanki kabaczkowe z koprem
Autor: Shutterstock Chrupanki kabaczkowe z koprem
łatwy
20 min
4

Chrupanki z kabaczka to nic innego jak kabaczkowe placuszki. Jeśli masę wyłożymy na rozgrzany olej bardzo cienką warstwą, placki szybko się zrumienią i będą chrupiące i pyszne.

SKŁADNIKI

  • 1 spory kabaczek
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki
  • pieprz i sól
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kabaczek umyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut.
  • Gdy kabaczek puści sok, odcedzić jego nadmiar. Do warzywnych wiórków dodać jajko, mąkę i posiekany koperek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką małe porcje masy na patelnię i delikatnie rozsmarowywać, żeby placuszki były cieniutkie.
  • Smażyć na rumiano z obu stron - wystarczy po 2-3 minuty. Zdjąć z patelni, osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?