Chipsy domowe z jarmużu - prosty przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ostatnio coraz bardziej popularną odmianą chipsów warzywnych są chipsy z jarmużu. Właśnie zaczyna się sezon na jarmuż, dlatego warto przygotować je właśnie teraz, kiedy liście są świeże, dzięki czemu w pieczeniu uzyskają odpowiednią chrupkość. Jak je przygotować?
Chipsy warzywne to smaczna i zdrowsza alternatywa dla chipsów ziemniaczanych, które kupujemy w sklepach. Wariantów jest mnóstwo: chipsy buraczane, pietruszkowe, marchewkowe, to tylko kilka z odmian chipsów warzywnych. Są łatwe w przygotowaniu i świetnie sprawdzą się jako przystawka czy przekąska do piwa.
SKŁADNIKI
- liście jarmużu (uwaga: należy przygotować minimum kilka dużych liści, które po upieczeniu stracą dużo na objętości)
- sól morska
- tłuszcz przystosowany do obróbki termicznej (np. olej kokosowy lub oliwa z oliwek)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jarmuż należy umyć, pozbawić najgrubszych włókien i rozdrobnić na kawałki o wielkości około 3-4 cm.
- Umieszczone w misce pokrojone liście posypujemy solą, polewamy oliwą z oliwek, a następnie dokładnie mieszamy.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 3 do 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza. Należy uważać, aby chipsy były chrupkie, ale się nie spaliły!
- Osoby, które lubią wyraziste smaki mogą posypać chipsy słodką papryką, chili lub skropić sokiem z cytryny.