Gotowany seler naciowy podawany z prażoną bułką tartą
Carpaccio z wołowiny inaczej - przepis

Autor Zdjęcia: photos.com
Carpaccio wołowe to doskonała w smaku i bardzo elegancka przystawka
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Carpaccio zazwyczaj przygotowuje się z surowej, bardzo schłodzonej wołowiny - polędwicy lub ligawy. My proponujemy nieco inne carpaccio, z lekko obsmażonej wołowiny, która ciekawie prezentuje się na półmisku, ma też bardziej wyrazisty smak niż surowe mięso.
Składniki
45 dag polędwicy wołowej;
oliwki;
pomidory suszone;
anchois;
1 fenkuł;
cukinia;
kapary;
mięta;
1 cytryna;
1 łyżka musztardy Dijon;
oliwa;
garść rukoli;
kawałek parmezanu;
bagietka
Przygotowanie krok po kroku:
Polędwicę posypujemy lekko solą i pieprzem oraz wrzucamy na patelnię (gdzie wcześniej rozgrzewamy oliwę). Wołowinę obsmażamy po około 2 minuty z obu stron.
Polędwicę kroimy na kilkumilimetrowe plastry a następnie układamy na dużym talerzu. Oliwki, pomidory, anchois drobno siekamy i układamy na wołowinie.
Fenkuł i skórkę z cukinii należy bardzo cienko pokroić i dodać do potrawy.
Na koniec dodajemy kapary, miętę oraz skórkę cytrynową (wcześniej sparzoną).
Carpaccio doprawiamy dressingiem przygotowanym z musztardy Dijon, soku cytrynowego oraz oliwy. Proporcje 1:1:3.
Posypujemy rukolą, startym parmezanem. Danie należy podawać z bagietką.