Carpaccio z wołowiny inaczej - przepis

Carpaccio z wołowiny inaczej - przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Carpaccio wołowe to doskonała w smaku i bardzo elegancka przystawka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Carpaccio zazwyczaj przygotowuje się z surowej, bardzo schłodzonej wołowiny  - polędwicy lub ligawy. My proponujemy nieco inne carpaccio,  z lekko obsmażonej wołowiny, która ciekawie prezentuje się na półmisku, ma też bardziej wyrazisty smak niż surowe mięso.

Składniki

  • 45 dag polędwicy wołowej;

  • oliwki;

  • pomidory suszone;

  • anchois;

  • 1 fenkuł;

  • cukinia;

  • kapary;

  • mięta;

  • 1 cytryna;

  • 1 łyżka musztardy Dijon;

  • oliwa;

  • garść rukoli;

  • kawałek parmezanu;

  • bagietka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Polędwicę posypujemy lekko solą i pieprzem oraz wrzucamy na patelnię (gdzie wcześniej rozgrzewamy oliwę). Wołowinę obsmażamy po około 2 minuty z obu stron.

  • Polędwicę kroimy na kilkumilimetrowe plastry a następnie układamy na dużym talerzu. Oliwki, pomidory, anchois drobno siekamy i układamy na wołowinie.

  • Fenkuł i skórkę z cukinii należy bardzo cienko pokroić i dodać do potrawy.

  • Na koniec dodajemy kapary, miętę oraz skórkę cytrynową (wcześniej sparzoną).

  • Carpaccio doprawiamy dressingiem przygotowanym z musztardy Dijon, soku cytrynowego oraz oliwy. Proporcje 1:1:3.

  • Posypujemy rukolą, startym parmezanem. Danie należy podawać z bagietką.

Ocena: 4,3