Przepyszna pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami
Caponata sycylijska: bakłażany z dodatkami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Caponata to doskonały dodatek do pieczywa - na ciepło i na zimno
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Caponata to pyszne danie pochodzące z Sycylii, przyrządzane na bazie bakłażanów i pomidorów. Czasami przez Polaków określana jest mianem bigosu z bakłażanów. Caponatę można podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem bagietki.
Składniki
2 bakłażany,
1 czerwona cebula,
1 ząbek czosnku,
4 pomidory
1 łyżka octu winnego,
1 łyżeczka oregano,
kilkanaście czarnych oliwek,
2 łyżki odsączonych kaparów
2 łyżki oliwy
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Bakłażany umyć, pokroić w centymetrowe plastry. Posypać je solą i zostawić na 30 minut, aby puściły sok. Po tym czasie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażany i obsmażyć na złoty kolor. Dołożyć pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez kilka minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i wrzucić do bakłażanów na patelnię. Dodać ocet winny, oregano, oliwki i kapary.
Całość dusić przez 15 minut, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.