Białe szparagi po flamandzku: łatwy przepis na niebiański przysmak

Białe szparagi po flamandzku: łatwy przepis na niebiański przysmak

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonałe szparagi z jajkiem, masłem i sokiem z cytryny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Białe szparagi po flamandzku: łatwy przepis na niebiański przysmak

Składniki

  • 1 pęczek białych szparagów

  • 150 g masła

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 1/2 cytryny, tylko wyciśnięty sok

  • cukier, sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szparagi obrać i ugotować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie.

  • Jajka ugotowane na twardo obrać i posiekać lub przecisnąć przez praskę. 

  • Masło stopić i natychmiast zdjąć z ognia.

  • Następnie dodać do masła sok z cytryny i intensywnie wymieszać. 

  • Dodać do sosu posiekaną pietruszkę oraz posiekane jajka. Wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

  • Cieple szparagi polać sosem już na talerzu. Smacznego!

Ocena: 4,5