Awokado z wędzonym łososiem i rukolą: ekspresowy przepis na elegancką przekąskę

Awokado z wędzonym łososiem i rukolą: ekspresowy przepis na elegancką przekąskę

Autor Zdjęcia: mat. pras. Eisberg

Elegancka i pyszna przekąska na szybko z awokado, łososia wędzonego i rukoli

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Awokado z wędzonym łososiem i rukolą to najprostsza przekąska świata. A może nawet sałatka? Nie ważne. Smakuje wybornie, syci, a nie tuczy. Można podać jako elegancką zakąskę, posiłek dla dwojga lub jako przekąską do ulubionego serialu. 

Składniki

  • 100 g rukoli np.  Rukola myta marki Eisberg - 1 opakowanie

  • 2 sztyki awokado

  • 50 g łososia wędzonego na gorąco

  • 1 mała cebula czerwona

  • 1/2 cytryny

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Awokado umyć, przekroić na pół, wydrążyć pestkę.

  • Środek skropić sokiem z cytryny (wówczas nie ściemnieje), wypełnić rukolą, podzielonym na kawałki wędzonym łososiem oraz pokrojoną w pióra czerwoną cebulą.

  • Oprószyć do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Ocena: 5