"Zdrowe wody": przepisy na pyszne wody smakowe oraz izotoniki [KSIĄŻKA]

2017-06-16 17:00

Zdrowe wody” to najnowsza książka Anety Łańcuchowskiej-Jeziorowskiej, uznanej specjalistki ds. żywienia i dietetyka. Woda jest bezsprzecznie najważniejszym składnikiem organizmu człowieka.  A co jeśli ktoś nie lubi wody? Czym można ją zastąpić lub jak wzbogacić, aby nadal stanowiła zdrową formę nawodnienia organizmu? Jaką wodę pić latem latem, a jaką zimą, wiosną czy jesienią?

Zdrowe wody: książka z przepisami na pyszne wody smakowe oraz izotoniki
Autor: materiały prasowe Wydawnictwa Zwierciadło Zdrowe wody - nowa ciekawa książka, którą warto mieć.

Zdając sobie sprawę z niepodważalnej roli, jaką pełni woda w naszej codziennej diecie, Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, uznana specjalistka ds. żywienia i dietetyczka, postanowiła zadbać o wszystkich tych, którzy z różnych względów za czystą wodą nie przepadają, co przekłada się czasem na zbyt małe, w stosunku do zapotrzebowania spożycie.

Dla tych, którzy szukają innych sposobów dla zagwarantowania sobie utrzymania odpowiedniego poziomu płynów w organizmie i stworzyła niezwykłą książkę o zdrowych wodach smakowych na cztery pory roku. Wzbogacenie wody o smak owoców cytrusowych, polskich warzyw czy ziół o zaskakujących – zarówno smakach, jak i właściwościach – jest więc odpowiedzią na rozterki wszystkich tych, którzy poszukiwali napojów nawadniających, smacznych i dodatkowo stymulujących i wzmacniających procesy zachodzące w organizmie.

Książka „Zdrowe wody” została podzielona na rozdziały zgodnie z porami roku. Koncepcja tego podziału oparta jest na założeniu, iż podczas każdej z pór roku poszukujemy odmiennych inspiracji, wyzwań, ale też i innych właściwości napojów, które spożywamy. W rozdziale wiosennym zamieszczone zostały, zatem receptury zimnych wód smakowych energetyzujących oraz o właściwościach oczyszczających, rozdział letni poświęcony jest zimnym wodom intensywnie nawilżającym i odprężającym, a jesienna i zimowa część książki zagospodarowane zostały naparami uodparniającymi, kojącymi, rozgrzewającymi i wspomagającymi pracę układu trawiennego.

Wszystkie wody smakowe i napary z powodzeniem można spożywać według własnego uznania, kierując się indywidualnymi potrzebami, nastrojem czy chwilowym kaprysem, nie będąc przywiązanym li i jedynie do pogody za oknem. W ostatnim rozdziale znalazło się 10 przepisów na domowe napoje izotoniczne, które są niezbędne do uzupełniania płynów w organizmie przy wytężonym wysiłku fizycznym, dlatego ten rozdział polecamy w sposób szczególny osobom, które rekreacyjne spędzanie wolnego czasu zamieniły na intensywny, niemalże profesjonalny trening sportowy.