Zapomniany owoc na odchudzanie. Kiedyś rósł wszędzie, dziś to tajna broń w diecie

2024-06-13 16:08

Gdy wybierasz owoce w sklepie, na pewno kierujesz się ich sezonowością, ceną i smakiem. Musisz jednak pamiętać też o tym, żeby dostarczały organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Warto zwrócić uwagę na nieco zapomniany agrest. To owoc najlepszy w diecie odchudzającej. Przy okazji zadba o skórę, jelita i serce.

Zapomniany owoc na odchudzanie. Kiedyś rósł wszędzie, dziś to tajna broń w diecie
Autor: Shutterstock Zapomniany owoc na odchudzanie. Kiedyś rósł wszędzie, dziś to tajna broń w diecie

Kiedyś porzeczka agrest, zwana potocznie agrestem, była znacznie bardziej popularna niż dziś, a szkoda. Roślinę od lat uprawia się w Polsce, aby zbierać jej owoce do stworzenia pysznych przetworów. Jagody przybierają barwę zieloną, żółtą lub czerwonawą, często pokryte są włoskami. U niektórych odmian skórka pozostaje gładka i błyszcząca. Wartości odżywcze agrestu i jego szerokie zastosowanie w kuchni powinno przekonać każdego, że warto go jeść.

Beszamel: Agrest - właściwości owoców agrestu i ich zastosowania kulinarne

Czy agrest jest zdrowy?

Niewiele osób jada go regularnie, więc mało kto wie też, czy agrest jest zdrowy. Tymczasem to jeden z najbardziej niedocenianych owoców. Dostarcza 20 razy więcej witaminy C niż pomarańcza. To silny antyoksydant, który chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. To niejedyny przeciwutleniacz, który znajduje się w agreście - należy wspomnieć jeszcze o kwasie elagowym i kumarynowym.

Wśród wartości odżywczych agrestu znajdują się też liczne minerały, w tym żelazo, potas, wapń, fosfor i mangan oraz witaminy (oprócz C, także A, E i te z grupy B). W składzie owocu kryje się błonnik pokarmowy, wspierający utrzymanie prawidłowej mikroflory i pracy jelit. Wszystkie te substancje przekładają się na cenne właściwości prozdrowotne, jakie wykazuje agrest.

Agrest - owoc nie tylko na odchudzanie

Choć wiesz już, że agrest jest zdrowy, warto, żebyś poznał jego prozdrowotne działanie. Do właściwości owocu zalicza się przede wszystkim:

  • Pozytywny wpływ na układ trawienia - błonnik pokarmowy usprawnia procesy trawienne, zapobiegając zaparciom i wzdęciom. Działa moczopędnie, żółciopędnie, łagodzi stany zapalne jelit i żołądka. Dba o mikroflorę jelitową, przyspiesza przemianę materii, syci na dłużej, jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny - dlatego świetnie jest go jeść na diecie odchudzającej.
  • Wzmocnienie odporności - agrest, który zawiera dużą dawkę witaminy C, ale też innych witamin i przeciwutleniaczy, wzmacnia reakcję organizmu w przypadku wystąpienia infekcji czy przeziębienia. Wykazuje też działanie przeciwzapalne, dlatego łagodzi bóle gardła czy przewlekły kaszel.
  • Wsparcie układu nerwowego - spore ilości magnezu i witamin z grupy B uspokajają, zmniejszają stres i poprawiają pamięć oraz koncentrację.
  • Poprawa wyglądu - przeciwutleniacze, oprócz właściwości antynowotworowych, opóźniają procesy starzenia się skóry, odżywiają ją, poprawiają jej koloryt i kondycję.
  • Wsparcie funkcjonowania narządu wzroku - luteina, zawarta głównie w miąższu i skórce agrestu, chroni oczy przed promieniowaniem UV i zapobiega rozwojowi wielu chorób, np. zwyrodnieniu plamki żółtej.
  • Wzmocnienie stawów i kości - wapń i magnez pomagają przeciwdziałać wystąpieniu osteoporozy, przyspieszają rekonwalescencję po złamaniach. Co więcej, regularne spożywanie agrestu łagodzi stany zapalne przy zwyrodnieniach oraz silne bóle występujące przy dnie moczanowej.
  • Zapobieganie zakwaszeniu - owoce pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
  • Wsparcie prawidłowej pracy serca - agrest korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, reguluje ciśnienie krwi, obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu, uelastycznia naczynia krwionośne.

Agrest w kuchni

Agrest można zajadać zarówno na surowo, jak i suszony, kandyzowany lub przetworzony w jeszcze inny sposób. Niektórzy lubią jeść świeży w formie zdrowej przekąski, ale znaczna większość osób wykorzystuje go do przyrządzenia zapasów na zimę.

Agrest w kuchni ma wiele zastosowań. Na jego bazie da się przygotować napoje (w tym soki, kompoty, nalewki, koktajle). To także uniwersalny składnik lub dekoracja deserów i ciast. Jakie przetwory z agrestu wychodzą najlepiej? Warto postawić na dżem, który stanowi idealne smarowidło do kanapek, naleśników, pancakes, racuchów czy gofrów.

W dawnych czasach agrest był stałym elementem niemal każdego ogródka. Jego popularność jednak spadła na przestrzeni lat, co jest wielką stratą, biorąc pod uwagę jego liczne korzyści zdrowotne i wszechstronność kulinarną. W dzisiejszych czasach, gdy coraz więcej osób szuka naturalnych metod poprawy zdrowia i utraty wagi, warto wrócić do korzeni i przypomnieć sobie o tym niezwykłym owocu. Agrest nie tylko wspiera odchudzanie, ale także dostarcza organizmowi wielu niezbędnych składników odżywczych, które wspomagają zdrowie na wielu poziomach.

Nie zapominajmy o tym małym, ale potężnym owocu, który może dodać wiele wartości do naszej diety. Regularne spożywanie agrestu to prosty sposób na wzbogacenie jadłospisu o zdrowe, niskokaloryczne przekąski, które jednocześnie wzmocnią nasze zdrowie i poprawią samopoczucie. Agrest to prawdziwy skarb natury, który zasługuje na miejsce w naszej kuchni i na naszych stołach.0