Agrest marynowany z przyprawami korzennymi
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Agrest marynowany z przyprawami korzennymi smakuje znakomicie jako dodatek do pieczonych i smażonych mięs. Dodane do zalewy starannie dobrane przyprawy - cynamon, goździki i pieprz znakomicie podkreślają i wydobywają smak i aromat agrestu.
Polecamy też:
SKŁADNIKI
- 1 kg agrestu
- 1 litr wody
- 400 g cukru
- 0,5 szklanki octu 6%
- kilka goździków
- kilka ziaren pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Agrest oczyścić i opłukać.
- W wodzie rozpuścić 0,5 szklanki cukru i kwasek cytrynowy, zagotować i maksymalnie zmniejszyć ogień.
- Do wody niewielkimi porcjami wkładać agrest, każdą porcję na 2 minuty.
- Po wyjęciu owoce natychmiast przelać zimną wodą i ułożyć ciasno w słoikach.
- Połowę gorącej wody z blanszowania agrestu przecedzić przez gazę i zmieszać z octem, przyprawami i resztą cukru. Zagotować i ostudzić.
- Zimną zalewą wypełnić słoiki z agrestem. Zamknąć i pasteryzować 15 min. Studzić do góry dnem.