Turecki Sklep pełen aromatów – skarbnica jadalnych prezentów gwiazdkowych
Od pewnego czasu przemierzam nieznane ścieżki i zakątki sieci w poszukiwaniu prezentów świątecznych. W tym roku obiecałam sobie, że ma być oryginalnie, ale praktycznie. Nie kupuję nic, czego nie da się zjeść, wypić lub w ten czy inny sposób zużyć. Niechaj świąteczne prezenty będą w tym roku smakowite, pachnące, aromatyczne i zdecydowanie „zero waste”. Niech szybko znikną, uwalniając przestrzeń obdarowanych, ale niech pozostaną we wspomnieniach.
Swoje poszukiwania zaczęłam już jakiś czas temu. Po kilku czy kilkunastu zrobionych po omacku krokach, zaczęłam trafiać w coraz ciekawsze miejsca. Im głębiej wchodziłam w odmęty internetu, tym ciekawsze miejsca odwiedzałam. Znalazłam kilka takich, do których z chęcią będę powracać, nie tylko po prezenty. Jednym z nich jest tureckisklep.pl, prowadzony przez Martę i Tunça. Właściciele o sobie mówią niewiele, ale o każdym produkcie z ich oferty potrafią opowiadać bez końca.
- Nie jesteśmy biznesmenami - przyznaje Tunç - Turecki Sklep jest wyrazem naszej pasji do Turcji i tureckiej kuchni. Ja się tam urodziłem i te smaki przywołują obrazy z dzieciństwa. Moja żona spędziła w tym kraju kilka lat, a on ją oczarował.
Produkty dostępne w sklepie mogą również oczarować. Oryginalne, tureckie produkty: intensywna herbata, wyrazista kawa, aromatyczne przyprawy i niepowtarzalne tureckie słodycze jak chałwa, pismaniye czy lokum, to także świetne propozycje prezentowe. Ja wybrałam:
Kawa Mehmet Efendi
Mehmet Efendi Kurukahveci jest najpopularniejszą kawą w Stambule, jej marka ma długoletnią tradycję. Jest to drobno mielona kawa o intensywnym smaku, z najwyższej jakości ziaren kawy arabica, poddanych prażeniu. Aby wydobyć jej aromat w Turcji kawę zaparza się w specjalnym tygielku - w cezve (dżezwe).
Antep Fıstıklı Tahin Helva
Chałwa turecka o subtelnym, waniliowym smaku z dodatkiem pistacji. Doskonale komponuje się z mocną kawą lub aromatyczną herbatą. Chałwa jest symbolem wszystkiego co dobre. Przygotowuje się ją w dniu urodzin, ślubu czy na spotkania z przyjaciółmi.
Nar Ekşisi - turecka melasa z owoców granatu
Powstaje z ręcznie zbieranych owoców, które długo gotuje się na wolnym ogniu. Do wyrobu wykorzystuje się specjalną odmianę owoców granatu, która uprawia się z myślą o produkcji melasy. Wzbogaca smak sosów i marynat mięsnych, pogłębia smak sałatek i surówek, można jej używać także do do ciast, naleśników, deserów oraz dodawać do herbaty zamiast cytryny.