Smakoterapia 2 już w sprzedaży! [KSIĄŻKA]

2018-09-18 10:45

„Królowa Kaszy Jaglanej” w ponownym natarciu! Iwona Zasuwa, propagatorka zdrowego żywienia i autorka popularnego bloga smakoterapia.pl, oddaje w ręce czytelników kontynuację swojej bestsellerowej, debiutanckiej książki Smakoterapia. Sekrety kuchni roślinnej, pełnej kolorów, zapachów i smaków to właśnie Smakoterapia 2. Na wytrawnie i na słodko. A wszystko to bez glutenu, nabiału i cukru. Można? A jakże! I to w smakowitym i apetycznym stylu! Polecamy także: Smakoterapia - zdrowie zaczyna się na talerzu - książka Iwony Zasuwy

Smakoterapia 2 już w sprzedaży!
Autor: mat. prasowe Edipresse Książki Bez glutenu, bez nabiału i bez cukru, za to smacznie i prosto

Spis treści

  1. Na słodko i na wytrawnie
  2. Inspiracja i pomoc

Powiadają, że jedni ludzie żyją po to aby jeść a inni jedzą po to żeby żyć. W dodatku pokutuje takie przekonanie, że wszystko to co jest niezdrowe jest bardzo smaczne, a to co zdrowe - nijakie i nieatrakcyjne. Zatem - na szali stawiamy przyjemność ze smakowania, a w kontrze - rozsądek i zdrowie. Z takim podziałem nigdy nie potrafiła się pogodzić autorka Smakoterapii, nawet wówczas, kiedy wiadomość o nietolerancji i alergii pokarmowej synka skłoniła ją do restrykcyjnych zmian w domowym menu.

Aby nie pozbawiać własnego podniebienia przyjemności smakowania, a jednocześnie jeść tak by pożywienie służyło zdrowiu, autorka przeszła długą drogę praktykując we własnej kuchni. Cel - jeść zdrowo, pysznie i apetycznie!

Mimo, że przygoda Iwony z kuchnią roślinną zaczęła się dawno temu, a zdrowe odżywianie pasjonowało ją od zawsze, to właśnie wyzwania zdrowotne dziecka skłoniły ją do obudzenia w sobie pokładów kreatywności i podjęcia się kulinarnych eksperymentów w kuchni. Restrykcyjna dieta, narzucona dziecku przez lekarzy, zmusiła całą rodzinę do całkowitego zmodyfikowania jadłospisu i podporządkowania go ograniczeniom dietetycznym. Pytanie tylko, jak zachęcić młodego człowieka do zdrowych potraw i przekąsek? Tak zaczęła się przygoda z terapią smakiem, z kuchnią bez glutenu, nabiału i cukru.

Na słodko i na wytrawnie

Chociaż Iwona ze wszystkich słodkości na całym świecie najbardziej ukochała sobie oliwki i kiszone ogórki, w wyczarowywaniu zdrowych słodkości doszła już niemal do perfekcji. Smakoterapia 2 to podzielona koncepcyjnie na dwa warianty książka, w której znajdziemy propozycje dla łasuchów, jak i amatorów wytrawnych smakołyków. Oczom czytelnika ukazują się więc przepisy Iwony na słodkie co nieco: kremy, pralinki, batoniki, drożdżówki, ciasta i ciasteczka okraszone zdjęciami prosto ze stołu autorki.

– W tym rozdziale znajdziesz przepisy na słodkości. Będą to naturalne słodkie przekąski, takie jak praliny z fasoli adzuki (megapyszne!), sezamki, domowe czekoladki, chałwa czy miska czekolady z... gryki! - mówi Iwona Zasuwa. - Będą również smakołyki nie na co dzień, drożdżówki, które w domu jadamy raz w roku, czy ciasteczka i ciasta, po które sięgamy raz na kilka miesięcy I pomyśleć, że kiedy nie wyobrażali my sobie tygodnia bez słodyczy!

Druga część książki poświęcona jest już wytrawnym daniom i przekąskom w sam raz na śniadanie, obiad czy kolację. Mamy więc tu przepis na wegańską fetę, kolorowe roślinne pasty, sałatki, pasztety, zupy, placki, kluski, makarony i dania jednogarnkowe.

Moja kuchnia na co dzień musi być prosta. Nie, nie chodzi o to, że nie mam czasu na gotowanie (choć nie mam go, fakt). Od kiedy jestem dla siebie ważna, od kiedy ważne są moje potrzeby – uczę się stawiać na pierwszym miejscu moje zdrowie. Od kiedy jem świadomie, nie potrzebuję już czarów na talerzu – przekonuje Iwona Zasuwa. – Potrzebuję naprawdę zdrowej, dobrej żywności, pełnych słońca warzyw, owoców, sezonowych dóbr i prostych dań. Czystych, bez udziwnień. Najchętniej takich, które prawie robią się same, z niewielu produktów, za to z mocą ziół. Mimo wszystko od święta zamykam się w kuchni i bawię komponowaniem również potraw również nieco udziwnionych. W końcu wszystko jest dla ludzi! 

Inspiracja i pomoc

Smakoterapia 2 to kontynuacja apetycznej podróży po sekretach kuchni roślinnej, bogatej w smaki, zapachy i kolory. Kompletny, napisany z pasją przewodnik kulinarny z całą masą wyśmienitych i przede wszystkim prostych przepisów. Ponad 60 zdrowych słodkości i niemal tyle samo wytrawnych dań na każdą okazję. A na „deser” – kilka złotych rad i ulubionych, kulinarnych tricków Iwony. Całość podana ze smakiem i całą feerią barw na talerzu.

Smakoterapia 2 to doskonała propozycja zarówno dla wszystkich zwolenników, jak i oponentów kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Iwona swoją drugą książką udowadnia, że obiad nie musi się wcale składać z kotleta, ziemniaków i surówki, a niedzielne ciasto – z mąki pszennej, kostki masła, jaj i dwóch lub (o zgrozo!) trzech szklanek cukru. Wystarczy odrobina kreatywności. A jeśli tej akurat brak – na ratunek przychodzi Smakoterapia 2!

To książka-inspiracja, z której dowiesz się, jak jeść smacznie, ale i zdrowo, wykorzystując w kuchni sezonowe owoce i warzywa, bogate w substancje odżywcze kasze i ziarna oraz zamienniki cukru. Ważne również, by wybierać nieprzetworzone, wysokiej jakości produkty, rezygnując raz na zawsze z tzw. „gotowców”. Jedzenie bowiem może sprawiać przyjemność, ale może także wspierać procesy zdrowienia. Sęk w tym, by mądrze i świadomie wybierać to, co nam służy.