'Sceny kuchenne' Marii Pakulnis i Janusza Mizery – kuchnia w duecie z teatrem

2016-10-03 16:10

Kuchnia włoska połączona ze śląską i mazurską? Maria Pakulnis i Janusz Mizera udowadniają, że to jak najbardziej możliwe, a w dodatku pyszne. Książka 'Sceny kuchenne' zawiera nie tylko przepisy, lecz także ciekawe opowieści okołokulinarne.

'Sceny kuchenne' Marii Pakulnis i Janusza Mizery – kuchnia w duecie z teatrem
Autor: materiały prasowe Edipresse Kuchnia włoska, śląska i mazurska - taki pomysłowy miks czeka w książce 'Sceny kuchenne'

Maria Pakulnis, znana aktorka, i kucharz Janusz Mizera dają upust swojej kreatywności, proponując przepisy na dania inspirowane różnymi tradycjami kulinarnymi. Oddając się lekturze 'Scen kuchennych', można poczuć temperament obojga autorów.

Książka składa się z pięciu części, a poszczególne poświęcone są: przystawkom, daniom głównym, zupom, sałatkom i deserom. Receptury zilustrowane pięknymi zdjęciami – część pochodzi z prywatnych archiwów. Przepisy okraszone są praktycznymi wskazówkami.

Wśród receptur można znaleźć pomysły zarówno na dania proste, jak i wyrafinowane. Przykłady: tatar z pieczonej papryki z kaparami i anchois, ośmiornica, kalmary i krewetki na ziemniakach z dodatkiem chorizo, polędwica wołowa z prawdziwkami i ziemniakami, indyk pieczony, zupa z serka topionego z szynkowym tagliatelle, kołduny w bulionie z pieczonych warzyw, sałatka z makaronu sojowego na ostro czy tarta cytrynowa. Nie brakuje przepisów na dania tradycyjne, egzotyczne, mięsne oraz wegetariańskie.

Książka 'Sceny kuchenne' Marii Pakulnis i Janusza Mizery ukazała się 28 września nakładem wydawnictwa Edipresse Książki.

źródło: mat prasowe