Przyprawy Knorr bez glutaminianu, barwników, konserwantów: nowe receptury
Kluczem do smacznych potraw jest ich odpowiednie doprawienie – szczególnie ważne w przypadku mięs. Przyprawa do złotego kurczaka Knorr pozwala przygotować soczyste piersi kurczaka, chrupiące skrzydełka czy pieczone udka. W recepturze przyprawy znajdują się tylko naturalne składniki.
Szefowie kuchni Knorr doskonale wiedzą, jak ważne jest właściwe doprawienie mięsa. Postanowili więc udoskonalić recepturę Przyprawy do złotego kurczaka, usuwając z niej glutaminian sodu. Teraz mieszanka zawiera tylko naturalne zioła i przyprawy, takie jak m.in. czosnek, papryka, kurkuma, curry, kozieradka, gałka muszkatołowa czy cynamon.
Przyprawę wykorzystujemy albo do nacierania mięsa, albo do przygotowania marynaty. Dzięki temu mięso zyskuje wspaniały aromat, jest też miękkie i soczyste w środku, a przy tym chrupiące i złociste na zewnątrz.
Knorr udoskonalił również receptury innych mieszanek, takich jak Przyprawa do grilla, Przyprawa do gyrosa i kebaba oraz Przyprawy szlachetne – do wieprzowiny i kurczaka.
Pieczony kurczak z ziemniakami – przepis
kurczak o wadze ok. 1,5 kg
4 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
800 g ziemniaków
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
2 łyżki oleju
Zacznij od przygotowania marynaty: wymieszaj Przyprawę do złotego kurczaka Knorr z olejem, oregano i przygotowaną papryką. Przyprawa nada mięsu idealny smak i aromat.
Następnie natrzyj nią od wewnątrz i na wierzchu kurczaka. By dodać nieco pikantności, możesz do marynaty dorzucić odrobinę ostrej papryki.
Obierz ze skórki i przekrój na ćwiartki ziemniaki.
Wszystko przełóż do brytfanki i przez 60 minut piecz w piekarniku w temperaturze 190°C.
źródło: mat. prasowe Knorr