Przechowywanie ryb: jak przechowywać ryby?
Przechowywanie ryb to temat, który najbardziej interesuje nas w okresie świąt Bożego Narodzenia, choć nie tylko. Nie wszyscy wiedzą, jak i gdzie przechowywać ryby. Przeczytaj nasze porady, które pomogą ci zachować smak pysznych ryb!
Spis treści
Przechowywanie świeżych ryb
Różne ryby powinno się przechowywać w różnych miejscach i temperaturach. Jeśli jesteście zapalonymi wędkarzami, zapewne dobrze wiecie, że żadna ryba nie smakuje tak dobrze, jak ta przyrządzona do dwóch godzin od złowienia. W tym czasie należy ją przechowywać w jak najniższej temperaturze. Najlepszym miejscem dlaniej jest pokruszony lód odpowiednio przyprawiony solą. W ten sposób zagwarantujemy rybom świeżość nawet do trzech dni.
Przechowywanie ryb mrożonych
Przy rybach mrożonych sytuacja jest dosyć prosta, choć nie dla wszystkich oczywista. Przede wszystkim istotną informacją jest to, że ryby mrożone chude można przechowywać dłużej niż ryby tłuste. Ten pierwszy rodzaj można przechowywać od 3 do 6 miesięcy. Zależy to jednak od rozmiaru ryby. Im większa, tym dłużej może leżeć w zamrażarce. Z kolei ryby tłuste maksymalnie mogą być przetrzymywanie w zamrażarce 2 miesiące. Po dłuższym czasie ryba może się po prostu zepsuć!
Oczywiście dochodzą jeszcze ryby mrożone glazurowane. Ten rodzaj "połowu" może czekać na spożycie w odpowiedniej temperaturze (zamrażającej) nawet około roku.