Para w kuchni – miłość na talerzu [60 potraw gotowanych na parze]

2017-05-16 15:49

Karolina i Maciej Szaciłło, para ekspertów od zdrowego odżywiania, zaprasza w kulinarną podróż w kłębach… pary. Jeśli do tej pory nie poznałeś zalet parowanych smakołyków – najwyższy czas to zmienić. Kuchnia na parze jest bowiem nie tylko bardzo smaczna, ale przede wszystkim zdrowa i dietetyczna. Zainteresuje rodziców małych dzieci, opiekunów rekonwalescentów oraz seniorów, a także wszystkich tych, którzy pragną odżywiać się lepiej i bezmięsnie, gdyż wszystkie przepisy są WEGETARIAŃSKIE.

Para w kuchni – miłość na talerzu [60 potraw gotowanych na parze]
Autor: materiały prasowe Wydawnictwa Zwierciadło Para w kuchni - miłość na talerzu

Spis treści

  1. Dlaczego warto gotować na parze?
  2. Z różnych stron świata
  3. Przepisy wegetariańskie i wegańskie oraz bezglutenowe
  4. O autorach:

Dlaczego warto gotować na parze?

O zaletach tej metody przygotowywania potraw opowiada Hania Stolińska, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia: „Gotowanie to najlepsza metoda obróbki termicznej. Gotowane produkty mogą być spożywane praktycznie przez wszystkie osoby, zaczynając od niemowląt podczas wprowadzania pierwszych posiłków, a kończąc na osobach starszych. Osoby starsze często mają problemy ze spożywaniem wielu pokarmów. Gotowane potrawy są zdecydowanie bardziej lekkostrawne, wartościowe i zwykle mniej kaloryczne niż produkty smażone i pieczone (najczęściej z dodatkiem tłuszczu). Najlepszym sposobem gotowania jest gotowanie na parze”.

Według medycyny Wschodu, ajurwedy, gotowanie na parze jest najlepszym sposobem obróbki termicznej. Dlaczego? Pozwala zachować najwięcej tak zwanej prany – ulotnej energii życiowej. Energia w jedzeniu, podobnie jak w życiu, przejawia się w dwóch formach – męskiej i żeńskiej. Męska jest solarna, rozgrzewająca, dominująca i aktywna. Żeńska z kolei lunarna, zimna, bierna i lekka. W każdej potrawie i w nas samych te energie się ze sobą przeplatają. Uzupełniają się. Ogień, dzięki któremu powstaje para w kuchni, jest męski. Sama delikatna i ulotna para jest żeńska. Nieustanna interakcja między tym, co kobiece i męskie, przejawia się we wszystkich aspektach naszego istnienia.

Z różnych stron świata

W światowych kuchniach znaleźć można mnóstwo parowanych pyszności. Azjaci parują niemal przeźroczyste pierożki z ciasta ryżowego, przez których cieniutką strukturę prześwitują kawałki glonów, owoców morza i warzyw. W Indiach przy pomocy pary powstają muthie, czyli klopsy z ciecierzycy i dyni. W Wielkiej Brytanii paruje się pudding chlebowy, w Czechach – knedliczki, a w Polsce – kluski.

Zobacz przepis: Pieczarkowe pyzy gotowane na parze - przepis bezglutenowy

Czy powinniśmy ograniczać naszą znajomość i, co ważniejsze – nasze menu potraw przygotowywanych na parze jedynie do klusek? Zdecydowanie – nie!

Przepisy wegetariańskie i wegańskie oraz bezglutenowe

Para w kuchni to nie tylko 60 przepisów na wegetariańskie (z wariantem wegańskim) i w większości bezglutenowe przekąski, dania główne, desery i pieczywo.

Zobacz przepis: Domowa, bezglutenowa "bułka tarta" - czym panierować bez glutenu

To również refleksje dotyczące relacji Karoliny i Macieja Szaciłło. Autorzy dzielą się w książce spostrzeżeniami na temat związku. Tymi wypracowanymi w trakcie wielogodzinnych rozmów oraz wynikającymi ze współpracy z zaprzyjaźnionymi terapeutami. Tym wszystkim, co pomaga nam na co dzień lepiej funkcjonować, pokonywać przeszkody i rozwijać się. Słowem – pokazują swój związek w kuchni i „od kuchni”.

O autorach:

Karolina i Maciej Szaciłło są ekspertami od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia i warsztaty zdrowego gotowania oraz zajęcia związane z medytacją i ćwiczeniami oddechowymi. Maciej od lat gotuje dla widzów w znanych i lubianych programach telewizyjnych. Napisali (razem lub z innymi autorami) kilka poradników dietetycznych koncentrujących się na zdrowym, oczyszczającym organizm jedzeniu.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE