Pieczarkowe "pyzy" gotowane na parze - przepis bezglutenowy

2021-03-29
Pieczarkowe pyzy gotowane na parze - przepis bezglutenowy
Autor: materiały prasowe Wydawnictwa Zwierciadło Pieczarkowe "pyzy" gotowane na parze - przepis bezglutenowy
średni
30 min
4

Pieczarkowe pyzy gotowane na parze to propozycja bezglutenowego i wegetariańskiego dania głównego, które zachwyca prostotą smaku. Pyzy gotowane na parze są znacznie delikatniejsze w smaku, a dodatek mąki z brązowego ryżu dodaje potrawie orzechowego posmaku.

Przepis pochodzi z książki: Para w kuchni Karoliny i Macieja Szaciłło, Wydawnictwo Zwierciadło

SKŁADNIKI

  • 150 g ziemniaków startych na tarce od drobnych oczkach
  • 150 g pieczarek startych na tarce o drobnych oczkach
  • 50 g mąki z brązowego ryżu lub brązowego ryżu zmielonego na mąkę
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli
  • DO PODANIA:
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 drobno poszatkowana cebula

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki pyz mieszamy. Z powstałego ciasta formujemy pyzy wielkości orzecha włoskiego. Ciasto jest bardzo klejące, więc kulki najlepiej jest uformować, przerzucając porcję ciasta z ręki na rękę.
  • Pyzy układamy w parowniku posmarowanym olejem. Parujemy ok. 15 minut. Przed wyjęciem z parownika wyjmujemy jedną pyzę i sprawdzamy, czy nie jest surowa. Pyzy możemy podać z podsmażoną cebulką i prostą sałatką z ogórka kiszonego.
  • Przygotowujemy cebulkę: na tłuszczu podsmażamy poszatkowaną cebulę, aż się zeszkli.