Kawa rozpuszczalna - skład. Co naprawdę się w niej znajduje?

2016-10-14 12:56

Poranek bez kawy? Dla większość z nas to niewyobrażalne! Oprócz popularnej kawy mielonej coraz częściej sięgamy po kawę rozpuszczalną. Ale co tak naprawdę o niej wiemy? Ile kawy jest w kawie rozpuszczalnej? Czy kawa rozpuszczalne jest zdrowa?

Kawa rozpuszczalna - skład. Co naprawdę się w niej znajduje?
Autor: thinkstockphotos.com Kawa rozpuszczalna dobrej jakości ma jedynie mniejszą zawartość kofeiny od kawy mielonej

Spis treści

  1. Jak powstaje kawa rozpuszczalna?
  2. Co zawiera kawa rozpuszczalna?

Kawa rozpuszczalna kusi zwolenników kofeiny łatwym przygotowaniem. Kilka łyżeczek wystarczy zalać wodą i już nie trzeba jej mielić, czekać. aż opadną fusy. Jednak kawa rozpuszczalna jest słabsza od swoich konkurentek: kaw mielonych. Wynika to z procesu jej tworzenia.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Aby powstała kawa rozpuszczalna, ziarna naturalnej kawy są rozkruszane i przepłukane gorącą wodą pod wysokim ciśnieniem. Płyn w ten sposób uzyskany oczyszcza się, filtruje i suszy – woda odparowuje, zostaje jedynie suchy ekstrakt z naparu kawy.

Co zawiera kawa rozpuszczalna?

Dobra kawa rozpuszczalna od tej w ziarnach różni się właściwie jedynie zawartością kofeiny (jest jej nawet dwa razy mniej). Niestety niektórzy producenci kawy rozpuszczalnej wykorzystują proces jej tworzenia do różnego rodzaju „ulepszeń”. Dodają m.in. polepszacze smaku i aromatu, stabilizatory i zagęszczacze. Dodatkowo w ramach oszczędności do produkcji kawy rozpuszczalnej bardzo często wykorzystuje się najgorsze, uszkodzone ziarna kawy.

Pamiętajmy - kupując kawę rozpuszczalną, nie oszczędzajmy i zawsze sprawdzajmy jej skład.

Coffee time is anytime? Jak zaparzyć taką kawę?
Pytanie 1 z 10
Espresso to
Kawa