Kawa rozpuszczalna - skład. Co naprawdę się w niej znajduje?
Poranek bez kawy? Dla większość z nas to niewyobrażalne! Oprócz popularnej kawy mielonej coraz częściej sięgamy po kawę rozpuszczalną. Ale co tak naprawdę o niej wiemy? Ile kawy jest w kawie rozpuszczalnej? Czy kawa rozpuszczalne jest zdrowa?
Spis treści
Kawa rozpuszczalna kusi zwolenników kofeiny łatwym przygotowaniem. Kilka łyżeczek wystarczy zalać wodą i już nie trzeba jej mielić, czekać. aż opadną fusy. Jednak kawa rozpuszczalna jest słabsza od swoich konkurentek: kaw mielonych. Wynika to z procesu jej tworzenia.
Jak powstaje kawa rozpuszczalna?
Aby powstała kawa rozpuszczalna, ziarna naturalnej kawy są rozkruszane i przepłukane gorącą wodą pod wysokim ciśnieniem. Płyn w ten sposób uzyskany oczyszcza się, filtruje i suszy – woda odparowuje, zostaje jedynie suchy ekstrakt z naparu kawy.
Co zawiera kawa rozpuszczalna?
Dobra kawa rozpuszczalna od tej w ziarnach różni się właściwie jedynie zawartością kofeiny (jest jej nawet dwa razy mniej). Niestety niektórzy producenci kawy rozpuszczalnej wykorzystują proces jej tworzenia do różnego rodzaju „ulepszeń”. Dodają m.in. polepszacze smaku i aromatu, stabilizatory i zagęszczacze. Dodatkowo w ramach oszczędności do produkcji kawy rozpuszczalnej bardzo często wykorzystuje się najgorsze, uszkodzone ziarna kawy.
Pamiętajmy - kupując kawę rozpuszczalną, nie oszczędzajmy i zawsze sprawdzajmy jej skład.