Jaki rodzaj patelni wybrać?

2016-11-16 14:55

Można używać jednej patelni do wszystkiego. Warto jednak się zaopatrzyć w kilka naczyń, szczególnie, jeśli w naszym menu powtarzają się pewne potrawy. Sprawdź, która patelnia będzie najlepsza do przygotowywanych przez ciebie potraw.

jaki-rodzaj-patelni-wybrac.jpg
Autor: photos.com Która patelnia będzie najlepsza do smażenia?

Spis treści

  1. Tradycyjna patelnia o średnicy 24 cm
  2. Patelnia do mięs
  3. Patelnia do naleśników
  4. Patelnia do ryb
  5. Patelnia do duszonych mięs
  6. Patelnia do chińszczyzny

Tradycyjna patelnia o średnicy 24 cm

Absolutnie niezbędna jest zwykła patelnia z powłoką nieprzywierającą (non - stick). Może być ceramiczna, teflonowa, granitowa, keravis. Najbardziej przydatna jest patelnia o średnicy 24 cm. Nadaje się znakomicie zarówno do smażenia kotletów, jak i do duszenia czy przygotowania makaronów. Dobrej jakości patelnię aluminiową z powłoką non-stick polecam również wszystkim osobom odchudzającym się i dbającym o zdrowe odżywianie. Na takich patelniach możemy smażyć bez tłuszczu dowolną potrawę, bez ryzyka jej przypalenia.

Patelnia do mięs

Jeśli często smażysz mięso, zaopatrz się w patelnię ze wzmocnionym dnem, wykonaną z grubej warstwy aluminium. Może to być patelnia grillowa. Grube dno akumuluje ciepło i oddaje je potrawie nawet, jeśli zdejmiesz patelnię z ognia. Oszczędza to energię, minimalizuje ryzyko przypalenia i pozwala mięsu spokojnie dojść po usmażeniu. Aluminium gwarantuje równomierne nagrzanie naczynia.

Patelnia do naleśników

Jest dość płytka, w różnych rozmiarach, zwykle z powłoką non-stick. Wykonana jest z cienkiej warstwy aluminium. Bardzo szybko się nagrzewa i jest idealna do dań niewymagających długiej obróbki cieplnej. Doskonale  nadaje się nie tylko do naleśników, ale i placków, jajek sadzonych, omletów. Świetna jest również  do podsmażenia  bułki tartej, cebuli czy boczku.

Patelnia do ryb

Do smażenia ryb nadaje się patelnia z grubym dnem i wykonana z bezpiecznych materiałów, nie zawierająca PFOA, związków niklu czy metali ciężkich. Taką patelnię można rozgrzać do wysokiej temperatury. Warto, aby była zaopatrzona we wskaźnik temperatury nagrzania Thermopoint.

Patelnia do duszonych mięs

Do duszenia potrzebna jest głęboka patelnia typu rondel z powłoką non-stick, powinna mieć też pokrywkę. Nieprzywierająca powłoka patelni sprawdzi się w przypadku dań, w których składniki najpierw trzeba smażyć na gorącym tłuszczu, a potem dopiero dusić pod przykryciem. Głęboka patelnia non-stick przydaje się również do włoskich past ze względu na pojemność Przydatnym rozwiązaniem jest patelnia z uchwytami z obu stron naczynia.

Patelnia do chińszczyzny

Do warzyw z mięsem potrzebna jest patelnia typu wok. Dzięki swemu kształtowi gwarantuje krótki czas obróbki termicznej. Najlepiej wybierać woki z lekko spłaszczonym dnem. Uwaga! Do kuchni indukcyjnych należy wybrać woka z materiałów ferromagnetycznych oraz z  nieco większą średnica dna, niż do innych kuchenek. W woku można też gotować na parze. Wystarczy zaopatrzyć się w specjalny koszyczek, dopasowany do woka i pokrywkę.