Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Jak ocenić świeżość jajek - WIDEO

2024-03-14 13:38

Świeżość jajek najłatwiej jest oczywiście ocenić po rozbiciu skorupki. Są jednak metody, które pozwalają nam ocenić jakość jajka przed jego rozbiciem. Oprócz oczywistych wyznaczników, jakim jest data ważności, możesz sprawdzić czy jajko jest świeże zanurzając je na chwilę w wodzie.

Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Jak ocenić świeżość jajek - WIDEO
Autor: Shutterstock Warto dowiedzieć się jak ocenić, czy jajka są świeże - pomoże to uniknąć śmierdzących niespodzianek

Spis treści

  1. Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?
  2. Jak ocenić czy jajko jest zepsute?
  3. ZOBACZ WIDEO: Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Wiele przepisów mówi wprost, że żeby przyrządzić naprawdę smaczną potrawę trzeba zadbać, żeby wszystkie składniki były naprawdę świeże. Szczególnie dotyczy to jajek, które podnoszą suflety, kremy czy biszkopty albo stanowią istotną składową pozostałych ciast, sałatek lub sosów.

Najmniejszy problem jest, kiedy kupujemy produkty w sklepach. Wystarczy wtedy spojrzeć na datę przydatności nadrukowaną na opakowaniu i skorupkach. Jednak czy przydatność do spożycia na pewno jest wyznacznikiem świeżości? Jeszcze gorzej, kiedy zdecydujemy się zakupić wiejskie jaja na targu. Jeśli mamy sprawdzone źródło, możemy spytać kiedy jajka zostały zniesione, ale większości z nas niewiele powie taka informacja, chyba że dotyczy poranka tego samego dnia.

Jak ocenić czy jajko jest zepsute?

Jest prosty sposób, żeby to stwierdzić. Wystarczy jajko zanurzyć na chwilę w wodzie (można też na to zwrócić uwagę przy gotowaniu) – im bliżej dna się unosi, tym jest świeższe. Z każdym dniem po zniesieniu w jajku wytwarza się coraz więcej gazu, który sprawia, że z czasem unosi się już na powierzchni.

Oczywiście po rozbiciu skorupki jesteśmy od razu w stanie stwierdzić, czy jajko jest zepsute – powie nam o tym silny zapach siarkowodoru, czyli tego samego gazu, który unosił je w wodzie. O tym, czy jest świeże świadczą nieco subtelniejsze przesłanki. Jeżeli białko od razu się rozpływa i bardziej przypomina wodę niż kisiel, lepiej nie ryzykować dodawania go do delikatnych, lub podawanych na surowo potraw. Im bardziej jest zwarte, tym jest bezpieczniejsze.

ZOBACZ WIDEO: Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

 

Quiz: Jajka - prawdy i mity

Pytanie 1 z 15
W Polsce najczęściej jada się jaja:
Jajka