JAK PRZECHOWYWAĆ WINO? Optymalne warunki dla wina: jakie są?

2017-11-13 13:20

Odpowiednie przechowywanie wina wpływa negatywnie lub pozytywnie na jego walory smakowe. Wino najbardziej lubi stałą, niską temperaturę, umiarkowaną wilgotność i ciemność. Zobacz, jakie jeszcze warunki należy spełnić, aby wino zachowało swój głęboki kolor, smak i aromat.

JAK PRZECHOWYWAĆ WINO? Optymalne warunki dla wina: jakie są?
Autor: Shutterstock Wino to trunek wymagający odpowiednich warunków podczas przechowywania - nie lubi zbyt niskiej  i zbyt wysokiej temperatury, zmian wilgotności i światła słonecznego.

Spis treści

  1. Odpowiednie warunki do przechowywania wina
  2. Zakresy temperatur dla różnych gatunków win:
  3. Optymalne światło i wentylacja gwarancją dobrego wina
  4. Winiarka czy piwniczka?

Odpowiednie warunki do przechowywania wina

Optymalne warunki do przechowywania wina to 10-14 stopni Celsjusza. Temperatura w której należy przechowywać wino nie może być za wysoka, ani za niska. Szczególnie szkodliwe są nagle wahania temperatury (powodują niekorzystne zmiany biochemiczne trunku). Wilgotność powinna być utrzymana na poziomie 70 proc. Zbyt suche powietrze spowoduje skurczenie się korka i dostanie się powietrza do środka butelki, zbyt wilgotne - pleśnienie korka i etykiety.

Zakresy temperatur dla różnych gatunków win:

Wina czerwone: 15 - 18°C

Wina białe wytrawne: 10 - 15°C

Wina różowe: 9 -10°C

Wina musujące: 6 - 9°C

Optymalne światło i wentylacja gwarancją dobrego wina

Przechowywaniu wina nie służy światło słoneczne. Pod jego wpływem wytwarzają się związki siarki. Pamiętajmy więc o zaciemnieniu miejsca, w którym trzymamy nasz trunek. Ważny jest też stały dopływ powietrza i odseparowanie wina od źródła intensywnych zapachów. Butelki powinny być ułożone w pozycji poziomej.

Winiarka czy piwniczka?

Najlepsze warunki tworzy mikroklimat piwnicy, jeśli jednak nie mamy takich warunków, najlepiej kupić chłodziarkę do wina, zwaną też winiarką. Przechowywanie wina w lodówce nie jest dobrym rozwiązaniem. Wibracje wytwarzane przez agregat chłodniczy zakłócają proces biochemicznego dojrzewania wina niszcząc jego molekuły. Niekorzystnie na aromat i smak trunku wpływa także zbyt niska temperatura oraz obecność zapachów pochodzących od przechowywanej żywności. Natomiast winiarki dają możliwość niezależnej regulacji temperatury w poszczególnych komorach dla różnych gatunków wina. Wyposażone są w specjalne amortyzatory, zabezpieczające przed szkodliwym drganiem. Posiadają także przyciemniane szyby, które chronią przed dostępem światła.