Jak przechowywać warzywa przez zimę?
Warzywa z własnej grządki są najzdrowsze. Nie stracą nic ze swoich wartości odżywczych również w okresie zimowym, jeśli zadbasz o ich prawidłowe przechowywanie. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Które warzywa można przechowywać przez zimę?
Do przechowywania przez zimę nadają się buraki, cebula, czosnek, chrzan, kapusta, marchew, pietruszka, selery, pory i ziemniaki. Możemy je mrozić, kisić lub przechowywać w odpowiednich warunkach. Trzeba jednak pamiętać, że warzywa do przechowywania muszą być świeżo zebrane, niezwiędnięte i nieuszkodzone. W przeciwnym razie będą gnić i pleśnieć.
Warzywa korzeniowe (marchew, pietruszkę, selery, ziemniaki, buraki) można aż do wiosny trzymać w piwnicy. Musi ona jednak spełniać pewne warunki: być przewiewna, mieć dość niską temperaturę - zimą ponad 0˚C, latem poniżej 10°C i i optymalną wilgotność. Odcinamy nać, oczyszczamy z ziemi i układamy w ażurowych skrzynkach przesypując wilgotnym piaskiem.Kapustę głowiastą przechowujemy tak, jak warzywa korzeniowe, ale nie przesypujemy piaskiem. Można ją przechowywać około 5 miesięcy.
Cebulę i czosnek przechowujemy w suchym, chłodnym miejscu, najlepiej zapleść w warkocze i powiesić. Warzywa nie powinny być trzymane w foliowych, szczelnie zamkniętych opakowaniach, ponieważ takie przechowywanie spowoduje ich gnicie.
Warzywa kiszone – kapustę i ogórki możemy trzymać nawet przez 7 miesięcy.
Warzywa mrożone – nie zmieniają smaku i wyglądu, nie tracą wartości odżywczych i można je przechowywać ok. 8 miesięcy