Jak odświeżyć czerstwe pieczywo?

2017-12-21 14:54

Czasami zdarza się, że źle oszacujemy ilość kupowanego pieczywa, a po kilku dniach czerstwy chleb czy bułeczki lądują w śmietniku. Jednak nie warto zbyt pochopnie pozbywać się pieczywa, gdyż można je z łatwością odświeżyć. Sprawdź, jak to zrobić.

Jak odświeżyć czerstwe pieczywo?
Autor: thinkstockphotos.com Nadmiar pieczywa bardzo często zostaje nam po świętach. Czerstwe pieczywo można wykorzystać na wiele sposobów. Na pewno nie należy go wyrzucać.

Czerstwe pieczywo nie musi być od razu wyrzucone do śmieci. Aby nadawało się do spożycia, wystarczy zwilżyć je delikatnie wodą i piec przez kilka minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Dzięki temu odzyska ono smak i zapach, jakby było wyjęte prosto z pieca.

Pieczywo odzyska piękny aromat i chrupiącą skórkę, kiedy rozgrzejemy piekarnik wraz z pojemnikiem wypełnionym wodą. Podczas gdy ciecz zaczyna parować, wkładamy do urządzenia pieczywo i zostawiamy na około 120 minut. Pamiętajmy o kontrolowaniu temperatury - woda powinna cały czas parować. 

Można także do garnka z gotującą się wodą przymocować bawełnianą ściereczkę, a następnie położyć na nią kilka kromek pieczywa i przykryć pokrywką. Wystarczy minuta, aby chleb odzyskał swoją świeżość.

Taki sam efekt przyniesie posmarowanie pieczywa mlekiem i podpiekanie przez chwilę w kuchence mikrofalowej.