Czerstwe pieczywo nie musi być od razu wyrzucone do śmieci. Aby nadawało się do spożycia, wystarczy zwilżyć je delikatnie wodą i piec przez kilka minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Dzięki temu odzyska ono smak i zapach, jakby było wyjęte prosto z pieca.
Pieczywo odzyska piękny aromat i chrupiącą skórkę, kiedy rozgrzejemy piekarnik wraz z pojemnikiem wypełnionym wodą. Podczas gdy ciecz zaczyna parować, wkładamy do urządzenia pieczywo i zostawiamy na około 120 minut. Pamiętajmy o kontrolowaniu temperatury - woda powinna cały czas parować.
Można także do garnka z gotującą się wodą przymocować bawełnianą ściereczkę, a następnie położyć na nią kilka kromek pieczywa i przykryć pokrywką. Wystarczy minuta, aby chleb odzyskał swoją świeżość.
Taki sam efekt przyniesie posmarowanie pieczywa mlekiem i podpiekanie przez chwilę w kuchence mikrofalowej.