Do czego służy piekarnik parowy?

2016-10-17 14:47

Połączenie pieczenia i gotowania na parze to świetny sposób na tworzenie apetycznych dzieł sztuki kulinarnej. Wygodnie jest zastosować do tego specjalny piekarnik parowy. Jakie jeszcze zalety ma piekarnik parowy?

do-czego-sluzy-piekarnik-parowy.jpg
Autor: mat. prasowe Electrolux Dania przygotowane w piekarniku parowym są delikatne w środku dzięki działaniu pary, a mają chrupiącą skórke dzięki działaniu konwencjonalnego piekarnika

Piekarnik parowy: jak działa?

Para pozwala zachować w przygotowywanych potrawach dużo składników odżywczych, witamin i minerałów, zapewnia soczystość potraw, zapobiega ich wysuszaniu i uwydatnia ich naturalny smak. Przy tym umożliwia ich przygotowanie w krótszym czasie niż podczas pieczenia „na sucho”. Dzięki parze dania są smaczne, mimo że nie dodaje się do nich tłuszczu. Są więc dietetyczne i zdrowe. Połączenie gorącego powietrza z parą sprawia, że posiłki są soczyste i delikatne w środku oraz złociste i chrupiące na zewnątrz.

Do pieczenia z użyciem pary służą specjalne piekarniki parowe, w których można także gotować. Od zwykłych różnią się tym, że mają zbiornik na wodę i rurkę doprowadzającą ją do komory piekarnika. Woda odparowuje w zetknięciu z gorącą powierzchnią na jego spodzie.

piekarnikach parowych są dostępne programy różniące się ilością dozowanej pary. Wykorzystanie jej w 25% jest polecane w przypadku pieczenia mięsa. Para zapewnia mu miękkość i soczystość, a gorące powietrze sprawia, że skórka jest chrupiąca. Program z 50-proc. udziałem pary jest przeznaczony do pieczenia ciast i chleba oraz do podgrzewania jedzenia, które smakuje wtedy o niebo lepiej niż z mikrofalówki. Wybór programu, w którym jest dozowane 100% pary, umożliwia gotowanie. Można w ten sposób przygotować każdą potrawę wymagającą gotowania w wodzie, a także zup, takich jak buliony warzywne.