Co to jest groch ceramiczny? Jak go używać?

2016-10-24 10:47

Za wynalezienie grochu ceramicznego powinni być wdzięczni wszyscy miłośnicy wypieków. Ceramiczny groch, czyli kulki do pieczenia, służy do obciążania ciasta i zapobiega powstawaniu wybrzuszeń. Jest doskonałą alternatywą dla zwykłego grochu lub fasoli, ponieważ jest bezwonny! Sprawdź, jak używać grochu ceramicznego.

Co to jest groch ceramiczny? Jak go używać?
Autor: thinkstockphotos.com Groch ceramiczny służy do obciążenia ciasta kruchego - dzięki temu nie powstają pęknięcia ani wybrzuszenia

Upieczenie idealnie równego spodu do tarty bądź kruchego ciasta wcale nie jest takie proste, jakby się mogło wydawać. Na szczęście ktoś wymyślił ceramiczny groch

>>> Przepisy na słodkie tarty

Aby zapobiec wybrzuszeniom, na ugniecione w blaszce ciasto tradycyjnie wysypuje się fasolę lub groch. Pomysł się oczywiście sprawdza, ale niestety zdarza się, że ciasto przenika zapachem prażonych ziaren. W domu nie pachnie więc domowym ciastem, ale... prażoną fasolą. Nic dziwnego, że apetyt na przysmak może szybko minąć.

>>> Przepisy na wytrawne tarty i ciasta

Groch ceramiczny - jak go używać?

Ceramiczny groch zmienił wszystko! To doskonały produkt będący alternatywą dla ziaren fasoli lub grochu. Aby upiec idealnie równą tartę, wystarczy wykleić ciastem przygotowaną formę, położyć na nią papier do pieczenia i wysypać ceramiczne kuleczki. Całość należy włożyć do piekarnika. Po upieczeniu ciasta wystarczy zdjąć papier i przesypać groch ceramiczny do innego pojemnika. Ciasto będzie idealnie równe, wybrzuszenia w ogóle się nie pojawią, a w domu będzie pachniało dokładnie tak, jak powinno!

>>> Gdzie kupić groch ceramiczny? Ile kosztuje?

Kuleczki można stosować zarówno do wypieku tart, jak i tartaletek czy innych babeczek. Są uniwersalne i będą służyły przez wiele lat. Można je przechowywać w słoiczku lub innym zamkniętym pojemniku.

W jednym opakowaniu ceramicznego grochu znajduje się tyle kuleczek, że spokojnie można upiec ciasto o średnicy 28 cm.