Wakacyjne danie Agnieszki Sienkiewicz - przepyszne i banalnie proste

2019-08-12 11:27

Agnieszka Sienkiewicz na swoim profilu na Instagramie dzieli się niekiedy z fanami zdjęciami swoich ulubionych potraw. Rzut okiem na fotki wystarczy, żeby zauważyć, że aktorka gotuje pysznie i i niezwykle aromatycznie. Zawsze w jej przepisach występują świeże zioła. Ostatnio przygotowała szałwiowe kopytka. Na ich sam widok zapachniało wokół pysznym obiadem. Jak je przygotować szałwiowe kopytka?

Agnieszka sienkiewicz - kopytka szałwiowe
Autor: Instagram Agnieszki Sienkiewicz Kopytka szałwiowe królują w codziennym menu Agnieszki Sienkiewicz.

Agnieszka Sienkiewicz - aktorka i mama

Agnieszka Sienkiewicz to młoda aktorka znana przede wszystkim z hitowych seriali telewizyjnych: M jak Miłość, Agentki czy Apetyt na życie, a największą rozpoznawalność przyniosła jej rola Doroty w serialu Przyjaciółki. Jednak, jak sama mówi, najważniejszą rola w jej życiu jest rola mamy. Aktorka niedawno urodziła drugie dziecko i wakacje jej rodzina spędza już w komplecie.

Kuchnia Agnieszki Sienkiewicz - prosto i ze smakiem

Agnieszka od czasu do czasu wrzuca na swój profil piękne zdjęcia przygotowywanych przez siebie dań. Widać, że gotowanie dla rodziny sprawia jej przyjemność, bo potrawy wyglądają niezwykle smakowicie. Zagłębiając się nieco w przepisy można też zauważyć, że aktorka preferuje kuchnię prostą, ale niezwykle aromatyczną. W wielu jej przepisach ważnym elementem są świeże zioła, wyhodowane we własnym ogrodzie. Ostatnio pochwaliła się niezwykle smakowicie wyglądającymi kopytkami przyrządzonymi na maśle z dużą ilością świeżej szałwii. Sprawdziliśmy pomysł i potwierdzamy - jest przepysznie.

Szałwiowe kopytka Agnieszki Sienkiewicz

Jak sama Agnieszka pisze pyszne kopytka przygotowała jej teściowa. Aby pyły pyszne i pachnące Agnieszka odsmażyła je na sporej ilości masła z dodatkiem jeszcze większej ilości posiekanej  świeżej szałwii. Aby przygotować to danie potrzebujemy więc:

gotowych kopytek (najlepiej domowej roboty  - zobacz : Kopytka tradycyjne: domowy przepis na kopytka, Kopytka serowe, Kopytka jaglane )

dobrej jakości masła Jak rozpoznać dobre masło

świeżo zerwanych liści szałwii

odrobiny świeżego twaróg

Masło rozgrzej na patelni, wrzuć do niego spora garść posiekanej szałwi.

Kiedy już woków będzie się unosił bardzo intensywny zapach ziół dołóż kopytka.

Smaż jeszcze przez chwilę, a następnie wyłóż na talerz i dodaj odrobinę twarogu.

Smacznego!