Kopytka z serem. Prosty przepis na kluski z dodatkiem twarogu
2023-02-24
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Kopytka z serem to jeden z wariantów popularnych klusek z gotowanych ziemniaków - idealnych z dodatkiem sosu, mięsa, albo warzyw. Gdy skład kopytek wzbogacimy o ser - smakować będą także podane na słodko z bułką tartą z masłem i cukrem, albo na bogato ze świeżymi lub mrożonymi owocami i słodką śmietanką. Tego co dobre nie odkładaj na jutro, dzisiaj zrób kopytka z serem!
Proporcja ziemniaków i sera to 4:1 - jeśli bierzemy mniej ziemniaków to dobrze jest też zredukować ilość sera - inaczej nasze kopytka zaczną zbytnio przypominać kluski leniwe.
Dodatki do kopytek z serem na słodko
- śmietana kwaśna lub gęsty jogurt naturalny + cukier
- masło + cukier + cynamon lub goździki mielone
- bita śmietana i owoce
- miód + sok z cytryny
Wytrawne dodatki do kopytek z serem
- świeże lub palone masło + ulubione świeże zioła (szałwia, mięta, bazylia, oregano)
- tarty żółty ser
- tarty parmezan
- masło + gałka muszkatołowa
Przepis na kopytka z serem
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 25 dag białego sera twarogowego
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotuj, odparuj i przeciśnij przez praskę lub po prostu zrób bardzo starannie puree.
- Do ostudzonych ziemniaków, dodaj ser (można go wcześniej także przecisnąć przez praskę albo zmielić w maszynce)
- Dodaj 2 całe jaja, wsyp mąkę i sól, wyrób na jednolite ciasto. Postaraj się zrobić to dość szybko - ciasto z dodatkiem ziemniaków nie lubi długiego wyrabiania.
- Podsyp mąkę i z ciasta tocz wałeczki, spłaszcz je dłonią i potnij ukośnie na kawałki o długości 3-4 cm
- Wrzucaj partiami na osolony wrzątek, gotuj na średnim ogniu aż wypłyną plus 2 minuty. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Twaróg - jadalne białe złoto