Szara wołowina mielona - dlaczego zmieniła kolor, czy i kiedy można ją jeść?
Otwierasz paczkę mielonej wołowiny, a tu mięso jest szare. Zanim wyrzucisz mięso wołowe do kosza na śmieci, sprawdź czy szarość mięsa zawsze świadczy o jego zepsuciu. Przeczytaj, czy i kiedy można kupić poszarzałe mięso wołowe.
Czy szara wołowina mielona jest bezpieczna do zdrowia?
Krótka odpowiedź na to pytanie brzmi: tak i nie. Wszystko zależy od tego, w którym miejscu paczki mielonej wołowiny odkryjemy szarzyznę. Zaraz wyjaśniamy dlaczego.
Mielone mięso wołowe może zmienić kolor z powodu takich czynników jak temperatura, światło, działalność drobnoustrojów czy ekspozycja na tlen. Mięso wołowe zawiera białko - mioglobinę - które reaguje z tlenem. W wyniku reakcji powstaje pigment - oksymioglobina - który barwi mięso na krwistoczerwony kolor. Mięso z wnętrza paczki może mieć kolor szary, ponieważ nie zdążyło wejść w reakcję z powietrzem. Nie oznacza to jednak, że jest zepsute. Wołowina, która ma szary kolor po środku paczki, tam gdzie folia odcina mięso od tlenu lub we wnętrzu paczki, nadaje się do konsumpcji.
Jeśli jednak wołowe mięso mielone szarzeje na brzegach lub na całej powierzchni paczki to należy uznać, że się psuje i bezwzględnie wyrzucić. Zepsute mięso ma jeszcze dodatkowe cechy, które należy sprawdzić. Czytaj dalej, jak sprawdzić, czy mięso jest zepsute.
Jak sprawdzić, czy mielone mięso wołowe jest zepsute?
- Pierwsza cecha zepsutego mięsa, to zmiana koloru. Szarość na brzegach lub na całej powierzchni paczki mielonego mięsa oznacza, że mięso się psuje. Jeśli surowe mięso wołowe, mimo kontaktu z tlenem szarzeje, to oznacza, że do pracy wzięły się bakterie gnilne.
- Drugą cechą zepsutego mięsa jest tekstura. Świeżo zmielona wołowina pod dotykiem ma stosunkowo twardą, sprężystą konsystencję, która rozpada się podczas ściskania. Mięso zepsute jest śliskie i lepkie. Pamiętaj, żeby po kontakcie z takim mięsem, natychmiast umyć dłonie i zdezynfekować powierzchnie, które miały kontakt z zepsutym mięsem.
- Trzecią negatywną cechę jest zapach. Powąchanie mięsa to najszybsza, najlepsza i nieomylna metoda kontroli świeżości mięsa. Świeżo zmielone mięso wołowe ma ledwo wyczuwalny zapach. Natomiast mięso zepsute wydziela charakterystyczną cierpką woń zgnilizny i rozkładu. To efekt wzrostu bakterii Lactobacillus spp. i Pseudomonas spp., które powodują psucie się żywności.
- Jednak silnie schłodzone mięso może nie wydzielać zapachu. Co wtedy? Jeśli stwierdzasz oznaki zepsucia jak zmiana koloru lub tekstury, najbezpieczniej jest mięso wyrzucić.
Skutki zjedzenia zepsutego mięsa
Zepsute mięso jest bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Mięso, które zaczęło gnić zawiera bakterie chorobotwórcze, może być przyczyną silnego zatrucia pokarmowego. Objawami zatrucia pokarmowego są gorączka, wymioty, silne skurcze żołądka i jelit, krwawe biegunki.
Najczęściej spotykanymi szkodliwymi bakteriami w mielonym mięsie są Salmonella i Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC). Pojawienie się objawów zatrucia może potrwać nawet kilka dni. Najbezpieczniej nigdy nie jeść surowego lub zepsutego mięsa mielonego.
Zobacz także, jak przechowywać mięso mielone, aby zachowało świeżość