Sałatka jarzynowa dla bogaczy. Ceny składników cały czas rosną

2023-03-10 13:28

Sałatka jarzynowa to jedna z obowiązkowych potraw na wielkanocnym stole. Być może w tym roku tylko nieliczni będą mogli sobie na nią pozwolić. Ceny składników cały czas szybują w górę, a do świąt jest jeszcze kilka tygodni.

ceny sałatki jarzynowej
Autor: Shutterstock Ile w tym roku będzie kosztować sałatka jarzynowa? Cena może przyprawić o ból głowy.

Co wpływa na rosnące ceny składników do sałatki jarzynowej?

W tym roku ceny składników potrzebnych do przyrządzenia domowej sałatki jarzynowej będą najwyższe od lat. Tuż przed samymi świętami mogą jeszcze podskoczyć. W skład tradycyjnej sałatki jarzynowej wchodzą warzywa, jajka oraz majonez, którego cena w ciągu ostatnich kilku dni wzrosła niemal o 100 proc.

Ceny warzyw są wysokie ze względu na pogodę na całym świecie. Susze i długa zima spowodowały, że warzyw jest znacznie mniej niż kilka lat temu. Sytuacja dotyczy nie tylko Polski, ale wielu europejskich krajów.

Kolejnym czynnikiem, który wpływa na koszt sałatki jarzynowej, są rosnące ceny energii. Wiele gatunków warzyw uprawia się w szklarniach, gdzie wymagany jest nie tylko dostęp do światła, ale i odpowiednia temperatura. Przedsiębiorcy, który zajmują się uprawą warzyw, zawiesili działalność na czas zimy. Pełną parą ruszą dopiero na wiosnę, kiedy nie trzeba będzie doświetlać i dogrzewać szklarni.

Ile kosztuje domowa sałatka jarzynowa?

Już teraz można zaobserwować, że ceny stale rosną. Nie tylko papryka zdrożała prawie dwa razy. Za kilogram trzeba zapłacić około 20 zł. W górę idą ceny cebuli, która zawsze była warzywem tanim i łatwo dostępnym. W ciągu roku zdrożała niemal cztery razy. Prognozy nie są nie są optymistyczne. Za kilogram cebuli możemy zapłacić nawet 10 zł.

Sprzedawcy wyliczają, że tylko same warzywa do sałatki jarzynowej mogą kosztować około 35 zł. Do tego należy doliczyć stale drożejące jajka i majonez w bardzo wysokiej cenie. Sklepy sprzedają go nawet po 16 zł.

W tym roku na sałatkę jarzynową nie każdy będzie mógł sobie pozwolić. Może warto zastanowić się nad liczbą potraw i przygotować je w mniejszej ilości? Biorąc pod uwagę, jak dużo żywności marnujemy, może to być dobre rozwiązanie.

Beszamel: jak przygotować mazurki wielkanocne?