Piotr Vienio mówi o niej: sztosinger. Zobacz przepisy na najlepsze zupy rybne
Piotr Vienio Więcławski, gwiazda polskiego hip-hopu i znany kucharz, na swoim profilu Instagramowym dzieli się z internautami swoimi odkryciami kulinarnymi. Jednym z nich jest wietnamska zupa rybna - bun cá. Nim jednak wejdziemy na ten wyższy poziom wtajemniczenia kuchennego, wypróbujmy najlepsze przepisy na zupy rybne, które są zdrową i tańszą wersją zalecanej przez dietetyków porcji ryb tygodniowo.
Piotr Vienio Więcławski – raper, wokalista, autor tekstów, DJ i producent muzyczny, a także reżyser i dziennikarz radiowy – znany jest ze swej pasji kulinarnej. Wystąpił w Top Chef. Gwiazdy od kuchni (2016). Jest wegetarianinem i freeganinem (inaczej kontenerowcem, poszukiwaczem żywności przeznaczonej do wyrzucenia).
Vienio właśnie wydał książkę pod wiele znaczącym tytułem „Brzuchomówcy”. W książce przeprowadza serię wywiadów ze swoimi przyjaciółmi, a zarazem kolegami i koleżankami po fachu. Jego rozmówcami zostali: Olga Frycz, Orina Krajewska, Natalia Przybysz, Aleksander Baron, Piotr Kędzierski, Michał Komar, Marcin Kosiorek-Kosi, Tomasz Organek, Wojciech Mazolewski, Paweł Sołtys-PabloPavo, Piotr Szmidt - Ten Typ Mes. Znani, popularni artyści z dużą swobodą opowiadają o swych domach i rodzinach, rozpamiętują smaki dzieciństwa, popisowe dania swoich mam i babć, wspominają ulubione budki z zapiekankami. Przekonamy się, że są to ludzie spójni ze swoimi wcieleniami scenicznymi, w żadnym razie nie obojętni na los przyrody, człowieka i Ziemi, bez wyjątku świadomi ekologicznie.
Wróćmy jednak do zupy, którą Vienio nazywa sztosingerem. Wietnamska zupa bun cá to wywar rybny z warzywami i kawałkami grillowanej ryby. Lekka i odżywcza zupa dla każdego.
Zupa rybna to zdrowe urozmaicenie naszej codziennej diety. Ryby to bogate źródło białka, witaminy A, D i E. Oraz korzystnych dla organizmu kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3. Są też mniej kaloryczne.
Wywar rybny jest bogatym źródłem składników odżywczych – białek – kolagenu, elastyny, glikozaminoglikanów oraz wszystkich aminokwasów (budulca białek). Długie gotowanie rybich łbów i ości powoduje uwolnienie do bulionu pierwiastków ważnych dla zdrowia: fosforu, potasu, magnezu.
Zupy rybne to ekonomiczny sposób na wprowadzenie do diety tych dobroczynnych składników.
Oto kilka sprawdzonych przepisów na zdrowe i pyszne zupy rybne.
Biała zupa rybna na rozgrzewkę