Kulinarna historia Hiszpanii: kolekcja on-line w Google Arts & Culture

2019-03-27 11:20

Hiszpańskie kulinaria to soczyste kolory i niepowtarzalny smak. Skąd ich pochodzenie? Kto je tworzy? Jak wpływają na swoje otoczenie? Na te i inne pytania odpowiada wyjątkowa kolekcja Google Arts & Culture: „Spain: An Open Kitchen”, która powstała we współpracy z Królewską Akademią Gastronomii w Hiszpanii. Jest to najobszerniejsza jak dotąd wystawa online na temat kuchni hiszpańskiej. Po raz pierwszy również Google Arts & Culture uczyniło tematem swojej wystawy kulturę kulinarną danego kraju.

Kulinarna historia Hiszpanii: kolekcja on-line w Google Arts & Culture
Autor: Google Arts & Culture

Kolekcja podzielona jest na 3 główne części: 

Smaki (The Flavours), zawiera filmiki z przepisami na tradycyjne dania kuchni hiszpańskiej oraz opis podstawowych produktów,

Twarze (The Faces), opowiada o ludziach tworzących współczesną kuchnię hiszpańską,

Fuzje, czyli jak kulinaria wpływają na sztukę, architekturę i kulturę. 

Część 1, czyli smaki (The Flavours) to prawdziwe kompendium wiedzy o hiszpańskiej kuchni, przewodnik po tradycyjnych przepisach, najsłynniejszych produktach i kulinarnych regionach Hiszpanii. Jeśli interesuje was skąd pochodzi szynka serrano, jakie wina produkowane są w winiarskich regionach Hiszpanii i dlaczego jest aż tyle odmian oliwy, to tę kolekcję stworzono właśnie z myślą o was. 

W kolekcji Twarze (Faces) obejrzymy filmy dokumentalne między innymi o Ferranie Adrii, twórcy kunsztu molekularnej restauracji ElBulli,  wielokrotnie nagrodzonej gwiazdkami Michelin. Dowiemy się skąd sukces rodzinnych restauracji prowadzonych przez dynastie kucharzy, takich jak Arzac, czy bracia Roca. Przeczytamy o  Bellén Parra, kobiecie która wstrząsnęła współczesnym przemysłem spożywczym Hiszpanii. 

Trzecia część fuzja (The Fusion) to świetny przewodnik po zjawiskach do jakich dochodzi na styku kuchni i sztuki, architektury oraz kultury. Bo jedzenie może być i jest piękne, poruszające, natchnione. Tutaj dowiecie się także, jaka czeka nas przyszłość gastronomii. 

Kolekcja zawiera ponad 60 wystaw, w których znalazło się miejsce dla głosów ponad 60 kulinarnych ekspertów i ponad 2000 zdjęć, szkiców oraz filmów - niektórych, opublikowanych po raz pierwszy.