Podczas konferencji prasowej zorganizowanej przez Polską Izbę Mleka ekspertka akcji "Mam kota na punkcie mleka" dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska - specjalista pediatrii i alergologii wyjaśniła, kiedy należy zrezygnować z mleka i dlaczego nie warto robić tego bez potrzeby.
- Oczywiście istnieje grupa osób z alergią na białka mleka krowiego, które nie powinny sięgać po nabiał - powiedziała - Jednak w przypadku stwierdzonej nietolerancji laktozy sprawa ma się nieco inaczej, ponieważ eliminacja artykułów mlecznych nie zawsze jest konieczna. Niekiedy osoby cierpiące na to schorzenie mogą spożywać produkty o zawartości mniejszej ilości laktozy - jogurt, kefir, maślankę lub wybierać produkty bezlaktozowe. Warto również wiedzieć, że ser żółty pozbawiony jest laktozy w procesie produkcji, więc jest produktem bezpiecznym.
Jeżeli jednak bez wyraźnych wskazań lekarskich decydujesz się stosować dietę bezmleczną, pamiętaj o konkretnych konsekwencjach tej decyzji związanych z niedoborami żywieniowymi.
Rezygnujesz z białka
Mleko i jego przetwory stanowią znakomite źródło pełnowartościowego białka – podstawowego budulca naszego organizmu. Zawiera ono aminokwasy uznane za niezbędne w jadłospisie każdego człowieka, które muszą być dostarczane do ustroju z pożywieniem, ponieważ nasz organizm nie potrafi ich sam wyprodukować. To w mleku krowim znajdziemy leucynę, izoleucynę, lizynę, metioninę, treoninę, walinę, fenyloalaninę oraz tryptofan. W nabiale ukrywa się również laktoferyna - super białko, wzmacniające odporność organizmu i regulujące stężenie żelaza w organizmie. Wykazuje ono działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.
Rezygnujesz ze składników mineralnych
W składzie mleka i produktach mlecznych znajdziemy wapń, magnez, potas i fosfor oraz cynk. Wapń zapewnia mocny i sprawny układ kostny. Odpowiednia podaż tego składnika w dobrze przyswajalnej formie i w dużych ilościach sprawia, że kości będą odporniejsze na złamania i pęknięcia. Już cztery szklanki mleka pokrywają dzienne zapotrzebowanie na wapń u dzieci i młodzieży. Ponadto pierwiastek ten wspólnie z magnezem, potasem oraz sodem reguluje gospodarkę wodną organizmu, a cynk zapewnia piękną cerę.
Rezygnujesz z witamin
Nabiał bogaty jest w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, E i D jak i witaminy z grupy B rozpuszczalne w wodzie. Witamina A sprawia, że lepiej widzimy. Witamina E opóźnia procesy starzenia. Witamina D pilnuje aby wapń „nie uciekał” za szybko z organizmu. Szeroka gama witamin z grupy B reguluje wiele istotnych procesów życiowych, m.in. wspomaga układ nerwowy.
Rezygnujesz z probiotyków
Mleczne produkty fermentowane należą do żywności funkcjonalnej, która pozytywnie wpływa na organizm człowieka. Jogurt, kefir, maślanka nie tylko wzmacniają odporność organizmu, ale i zbawiennie działają na układ pokarmowy. Probiotyki obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, a także polepszają wchłanianie takich pierwiastków jak cynk, wapń, żelazo. Ponadto świetnie sprawdzają się w diecie redukcyjnej w roli przekąski lub dodatku do posiłku.
Rezygnujesz ze zdrowych nawyków żywieniowych
Jednym z filarów zdrowych nawyków żywieniowych jest wprowadzenie do jadłospisu mleka i jego przetworów, które regulują przemianę materii i poziom cukru we krwi. Ich wartość odżywczą i właściwości prozdrowotne doceniają eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia, którzy stworzyli modele piramidy zdrowego żywienia dedykowane dzieciom, dorosłym i seniorom. We wszystkich szablonach graficznych mleko i produkty mleczne zajmują czołowe miejsca. W obecnych czasach, gdy rozwija się epidemia nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży, a dbałość o regularność i jakość posiłków zostawia wiele do życzenia, mleko i jego przetwory stanowią szybką i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Podstawą wielu diet redukcyjnych jest właśnie nabiał, który należy do produktów niskokalorycznych, zawierających pokaźną ilość białka.
Więcej informacji ze świata mleka i przetworów mlecznych można przeczytać na stronie mlecznej kampanii „Mamy kota na punkcie mleka” finansowanej z Funduszu Promocji Mleka i organizowanej przez Polską Izbę Mleka we współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka, pod adresem: www.kochammleko.pl.