Zupa pomidorowa - 13 fantastycznych przepisów na pomidorówkę
Zupa pomidorowa to królowa polskich zup - zaraz po rosole, który jest ich królem. Pomidorówka na niedzielnym rosole to przecież klasyk w wielu polskich domach. Uwielbiamy pomidorową, za jej słodko-kwaskowy smak, łatwość przygotowania i za to, że w ogóle jest!
Pomidorówka to zupa, która ma chyba tyle odsłon, ile polskich domów. Może być przygotowywana z gotowego przecieru, z pomidorów w puszce, z domowego soku lub przecieru pomidorowego, ze świeżych pomidorów - wszystko zależy od sezonu, zapasów i możliwości. Serwowana czysta lub zabielana śmietaną, z ryżem, makaronem, lanymi kluseczkami lub grzankami - co kto woli i ma pod ręką. U jednych słodsza, u innych bardziej kwaskowa, ostrzejsza lub łagodniejsza, chyba w każdym domu smakuje inaczej. Bardzo często pojawia się na polskich stołach w poniedziałek - jako sposób na wykorzystanie resztek niedzielnego rosołu, bo rzeczywiście, na ugotowana na rosole smakuje doskonale. Uwielbiam pomidorową, którą gotuję najchętniej ze świeżych bardzo dojrzałych pomidorów przesmażonych na maśle, ale nie pogardzę też taką z podobnie przygotowanych pomidorów z puszki (pomidory zagęszczone są zdrowsze od tych surowych, z powodu zwiększonej ilości likopenu). A gdy czasu brak, chętnie wykorzystuję domowy przecier w słoikach - który zawsze mam na podorędziu.