Zgaga - domowe sposoby na pozbycie się zgagi
Zgaga to wyjątkowo uciążliwa i dość powszechna dolegliwość, wywołana cofaniem się kwasów żołądkowych do przełyku. Pojawia się zwykle kilka minut po jedzeniu, w postaci charakterystycznego pieczenia za mostkiem. Mogą jej towarzyszyć również nudności, a nawet wymioty. Sprawdź, jakie są naturalne metody walki ze zgagą.
Spis treści
- Napar z korzenia arcydzięgla lekarskiego
- Kisiel z siemienia lnianego
- Herbatka rumiankowa
- Herbatka lipowa
- Kuracja ziarnami jałowca
- Sok pomarańczowy, sok z kiszonej kapusty, sok z ziemniaka
Napar z korzenia arcydzięgla lekarskiego
Sposób przygotowania: zmielony korzeń zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem ok. 20 minut. Odcedzamy. Pijemy pół szklanki wywaru 3 razy dziennie, najlepiej po posiłku.
Kisiel z siemienia lnianego
Sposób przygotowania: 2 łyżki tego zioła zalewamy dwiema szklankami wody. Gotujemy przez 10-15 minut, odcedzamy. Kisiel jemy dwa razy dziennie.
Herbatka rumiankowa
Sposób przygotowania: 2 łyżeczki suszonego rumianku zalewamy szklanką gorącej wody i parzymy 15 min, odcedzamy fusy. Pijemy jedną szklankę trzy razy dziennie między posiłkami.
Herbatka lipowa
Sposób przygotowania: jedną łyżkę ziół zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Pijemy ciepły napar trzy razy dziennie, przed posiłkami.
Kuracja ziarnami jałowca
Żujemy codziennie kilka ziaren jałowca, począwszy od trzech, a skończywszy na ośmiu, dodając jedno ziarno dziennie, potem wracamy powoli do trzech, odejmując jedno ziarno dziennie.
Sok pomarańczowy, sok z kiszonej kapusty, sok z ziemniaka
Minimalizują one wydzielanie soków trawiennych, zmniejszając tym samym nadkwasotę żołądka. Zalecane jest wypicie szklanki jednego z tych płynów przed jedzeniem.