Zasady smażenia w woku. Na co zwracać uwagę smażąc w woku?
Smażąc warzywa lub mięso w woku, nadajesz potrawom wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Ponadto danie przygotowane w ten sposób, jest lekkie, a warzywa zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze. Jeżeli jesteś smakoszem kuchni azjatyckiej, koniecznie poznaj tajniki gotowania w woku.
Spis treści
Przygotowywanie potraw w woku
Wszystkie składniki pokroić na jednakowe części, dzięki czemu usmażą się równomiernie;
Mocno rozgrzać wok - do temperatury przy której woda wlana na patelnię zacznie syczeć i szybko wyparuje;
Wlać do woka tłuszcz i poruszając patelnią rozprowadzić go po jak największej powierzchni;
Temperatura tłuszczu będzie na właściwym poziomie, kiedy wrzucony na niego kawałek warzywa czy mięsa zaskwierczy;
Smażąc warzywa bądź mięso (pamiętaj by robić to oddzielnie) wrzucaj zawsze na początek to, które smaży się dłużej, następnie dodawaj te wymagające krótszego przyrządzania;
W woku smaż zawsze na dużym ogniu i ciągle mieszaj produkty, by nie dopuścić do ich przywierania do ścianek patelni;
Na koniec smażenia dodaj płyn (bulion, wodę, wino) przewidziany w przepisie do potrawy i zagotuj, ciągle mieszając. Całość po pewnym czasie zgęstnieje i dopiero wtedy możesz wyłączyć gaz;
Potrawy przygotowywane w woku podawaj natychmiast po usmażeniu;
Warto wiedzieć
Jeśli przy smażeniu będziesz mieszał składniki, nie będą one przywierały do patelni nawet przy niewielkiej ilości oleju.
Krótkie smażenie pozwala zachować nie tylko wartości odżywcze składników, ale i smak przygotowywanych dań.