Wołowina argentyńska – czym różni się od polskiej? Dlaczego jest taka droga?

2018-02-22 9:36 redakcja
wolowina-argentynska-czym-rozni-sie-od-polskiej-dlaczego-jest-droga.jpg
Autor: photos.com Wołowina argentyńska należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych mięs świata

Wołowina argentyńska uznawana jest za jeden z najwartościowszych produktów pochodzenia zwierzęcego. Czym wołowina argentyńska różni się od mięsa rodzimych krów, jakie ma wartości odżywcze i dlaczego właśnie argentyńską wołowinę wybierają smakosze na całym świecie? Zobacz także: Rodzaje mięsa wołowego: podział tuszy wołowej na elementy

Nie bez powodów mięso wołowe z Argentyny uznane zostało za najlepsze na świecie - doceniono je za wyjątkowe walory smakowe i wysoką jakość.

Wołowina argentyńska i polska – czym się różnią?

Wołowina argentyńska różni się od polskiej nie tylko smakiem oraz wyższą zawartością walorów odżywczych w białku. Charakteryzuje się też niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, które negatywnie wpływają na procesy zachodzące w mózgu. Z kolei jak na czerwone mięso wołowina z Argentyny zawiera stosunkowo dużo kwasów omega-3 i omega-6 (tych samych, które są w rybach i deserowej czekoladzie).

Różnice w jakości wołowiny polskiej i argentyńskiej wynikają głównie ze sposobu hodowli krów. W Argentynie stosuje się tzw. chów ekstensywny, polegający na wolnym wypasie zwierząt na rozległych łąkach. Na jakość mięsa wpływa więc świeża trawka, którą krowy niespiesznie skubią, słoneczna pogoda i ruch. Bezstresowa hodowla, w przeciwieństwie do chowu intensywnego, który jest obecnie tradycyjny dla Europy i USA, daje w efekcie mięso soczyste i bardzo zdrowe.

Trzeba też wiedzieć, że wołowina argentyńska to produkt krów mięsnych, czego nie można powiedzieć o wołowinie polskiej – u nas wciąż przeważająca część mięsa pochodzi od ras mlecznych.

Rasy krów hodowanych w Argentynie to Angus Kobe (najdroższa wołowina na świecie).

Warto wiedzieć: Przeciętny Argentyńczyk zjada 100 kg wołowiny rocznie!

Ile kosztuje argentyńska wołowina?

Kilogram dobrej, argentyńskiej wołowiny w Polsce kosztuje ok. 200 zł. Kupić ją można w dobrych sklepach mięsnych w dużych miastach. Pomimo że zapłacimy za nią dużo więcej, niż za mięso z rodzimej hodowli, to zyskamy na ilości walorów odżywczych i wyjątkowym smaku.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE