Witamina K - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina K?

2017-02-27 11:08

Witaminy regulują pracę organizmu. Ważne jest, zapewnienie odpowiedniej ich ilości, aby wszystkie procesy zachodzące w ludzkim ciele odbywały się prawidłowo. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się rozpuszczalna w tłuszczach witamina K.  

Witamina K - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina K?
Autor: thinkstockphotos.com Produkty bogate w witaminę K.

Spis treści

  1. Witamina K (fitochinon, menadion)
  2. Witamina K - niedobór
  3. Witamina K - właściwości

Witamina K (fitochinon, menadion)

Znajdziemy ją w:

brokułach 

rzepie

szpinaku 

ogórkach 

sałacie

kapuście 

lucernie

morszczynie

awokado

ziemniakach

jajkach 

jogurcie 

serze

wątrobie

oleju sojowym i szafranowym

Witamina K - niedobór

Brak witaminy K skutkuje:

obniżeniem krzepliwości krwi, 

łatwością powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych, wynikającymi z tego problemami z gojeniem się ran, 

trudnościami w mineralizacji kości,

 zwiększeniem ryzyka rozwoju nowotworów,

pojawianiem się zapaleń jelita i biegunek.

Witamina K - właściwości

Witamina K odpowiada w naszym organizmie za:

wytwarzanie protrombiny i zapewnienie krzepliwości krwi -  powoduje zatrzymanie krwawienia, 

zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe, 

odgrywa rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek, 

hamuje rozwój raka piersi, jajnika, okrężnicy, żołądka, pęcherzyka żółciowego, wątroby i nerki.