Witamina K - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina K?
Witaminy regulują pracę organizmu. Ważne jest, zapewnienie odpowiedniej ich ilości, aby wszystkie procesy zachodzące w ludzkim ciele odbywały się prawidłowo. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się rozpuszczalna w tłuszczach witamina K.
Spis treści
Witamina K (fitochinon, menadion)
Znajdziemy ją w:
brokułach
rzepie
szpinaku
ogórkach
sałacie
kapuście
lucernie
morszczynie
awokado
ziemniakach
jajkach
jogurcie
serze
wątrobie
oleju sojowym i szafranowym
Witamina K - niedobór
Brak witaminy K skutkuje:
obniżeniem krzepliwości krwi,
łatwością powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych, wynikającymi z tego problemami z gojeniem się ran,
trudnościami w mineralizacji kości,
zwiększeniem ryzyka rozwoju nowotworów,
pojawianiem się zapaleń jelita i biegunek.
Witamina K - właściwości
Witamina K odpowiada w naszym organizmie za:
wytwarzanie protrombiny i zapewnienie krzepliwości krwi - powoduje zatrzymanie krwawienia,
zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe,
odgrywa rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek,
hamuje rozwój raka piersi, jajnika, okrężnicy, żołądka, pęcherzyka żółciowego, wątroby i nerki.