Wigilia - jak dobierać wino do potraw?

2016-12-13 16:22

Planując wigilijne i świąteczne menu warto też wybrać odpowiednie wina, które podkreślą smak potraw. Sprawdź, jakie wino pasuje do wigilijnych i świątecznych specjałów!

jakie-wino-podac-na-wigilie-ktore-pasuje-do-wigilijnych-potraw.jpg
Autor: pixabay.com Na wigilijnym stole powinno znaleźć się różowe lub białe wino wytrawne lub półwytrawne. Do deserów pasuje zaś tokaj.

Spis treści

  1. Wino do 12 wigilijnych potraw
  2. Wino pobudza trawienie
  3. Wigilijna kolacja: jakie wino dobrać do poszczególnych dań i deserów?
  4. Temperatura podawania win

Wino do 12 wigilijnych potraw

W wielu domach podczas Wigilii nie pije się alkoholu, w innych - wyłącznie niewielkie ilości wina. Picie alkoholu podczas Wigilii nie jest zakazane, ale niezalecane, co szczególnie dotyczy alkoholu wysokoprocentowego, czyli wódki. Co do picia wina - jeśli ma ono podkreślać i uzupełniać smak potraw i być pite w niewielkich ilościach.

Na wigilijnym stole pojawiają się świąteczne potrawy, które związane są nie tylko z tradycją, ale również z regionem, w jakim mieszkamy. Na świątecznym stole znajduje się dwanaście potraw, a każda z nich, poza tym, że są bezmięsne, smakuje zupełnie inaczej, a co za tym idzie wymagają one innego rodzaju wina. Sprawdź, jakie wino podać do wigilijnej kolacji, aby doskonale komponowało się z potrawami!

Wino pobudza trawienie

Wino nie bez powodu jest ważnym elementem kolacji i nie chodzi nam tylko o jego walory smakowe, ale równie ważny jest fakt, że pobudza ono soki trawienne. A w okresie świątecznym szybka przemiana materii jest szczególnie pożądana.

Wigilijna kolacja: jakie wino dobrać do poszczególnych dań i deserów?

Wigilię na stole jako pierwsze pojawiają się przystawki, czyli sałatki i śledzie oraz ryba w galarecie. Pasuje do nich białe wino wytrawne lub półwytrawne. Gdy pojawia się karp - lepiej podać białe wino wytrawne. Do tradycyjnych ciast świątecznych możemy podać białe lub czerwone wina słodkie lub półsłodkie, z makowcami i piernikami doskonale sprawdzi się tokaj. Do świątecznego, postnego bigosu, który pojawia się na koniec kolacji również możemy wybrać wino czerwone, ale tym razem zdecydujmy się na półwytrawne.

Temperatura podawania win

Jeśli jednak  nie chcemy zastanawiać się na kolejnością podawanego wina, ale cieszyć się gronem najbliższych, możemy wybrać uniwersalne wino i tu najlepiej sprawdzi się wino białe półwytrawne. Podając je należy pamiętać o temperaturze, powinna ona wahać się między 8-10 stopni Celsjusza w przypadku win białych, 14-18 stopni, jeśli chodzi o wina czerwone.