Wegetariańskie szaszłyki - 3 sprawdzone przepisy na jarskie szaszłyki
Szaszłyki to jedne z najprostszych grillowych dań. Zazwyczaj podstawowym ich składnikiem są kawałki mięsa i warzyw, jednak te wegetariańskie też są bardzo smaczne. Wystarczy, że mięsny dodatek zastąpimy rybą czy owocami, a efekt będzie równie smaczny. Podpowiadamy, jak przygotować smaczne szaszłyki bez mięsa.
Spis treści
- Szaszłyki z sera tofu z ananasem i papryką
- Szaszłyki z mintaja i suszonych śliwek
- Szaszłyki z łososia i ananasa
Przygotowując szaszłyki wegetariańskie musimy pamiętać, by przygotować duże i świeże kawałki warzyw, wówczas nie spieką się na grillu i będą smaczniejsze. Po drugie, podobnie jak w przypadku większości dań grillowanych, musimy pamiętać o częstym smarowaniu oliwą (najlepiej wymieszaną z solą i ziołami), by warzywa były soczyste. Oprócz najbardziej znanych szaszłyków warzywnych przygotowanych z cukinii, papryki, pieczarek, cebuli, czosnku czy pomidorków koktajlowych istnieje wiele innych przepisów na jarskie szaszłyki. Poniżej podajemy kilka nowych pomysłów.
Szaszłyki z sera tofu z ananasem i papryką
ok. 25 dag sera tofu
1 puszka ananasa
papryka (1/2 czerwonej i zielonej)
sos sojowy
cytryna oliwa
Pokrojone tofu namoczyć na ok. 6 godzin w marynacie przygotowanej z wyciśniętego soku z cytryny oraz sosu sojowego.
Paprykę umyć i pokroić na dość spore kawałki. Ananasa obierać (jeśli jest świeży) lub odsączyć (z puszki) i również pokroić na części.
Składniki nadziewać naprzemiennie na nasmarowane oliwą szpikulce do szaszłyków.
Piec na grillu ok. 10 minut, smarując oliwą i przewracając, by się nie przypiekły.
Szaszłyki z mintaja i suszonych śliwek
75 dag filetów rybnych z mintaja (może być też inna biała ryba),
ok. 15 dużych suszonych śliwek
pół szklanki wytrawnego białego wina
1/2 cytryny
pęczek szczypiorku
1 łyżka oliwy
kolendra
sól, pieprz
Śliwki zalać ciepłą wodą
Wino wymieszać z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny oraz 1 łyżką posiekanego szczypiorku i kolendrą.
W tak powstałej marynacie moczyć przez około pół godziny pokrojoną na kawałki rybę.
Rybę odsączyć i doprawić solą i pieprzem. Nadziewać na przemian ze śliwkami.
Piec na grillu ok. 10 min, co jakiś czas smarując oliwą.
Szaszłyki z łososia i ananasa
25-30 dag filetów z łososia
1 puszka ananasów
1 cebulka
papryczka chilli (ok. 1-2 łyżeczki posiekanej)
3 ząbki czosnku
2 łyżki octu winnego
ok. 2 łyżek cukru (najlepiej brązowy)
sól, pieprz
Cebulę obrać i przekroić na pół. Zarumienić na patelni bez tłuszczu.
Ząbki czosnku (w całości) również podpiec na patelni.
Następnie obrać i razem z resztą składników: cebulą, posiekaną papryczką i octem zmiksować. Doprawić.
Ananasa odsączyć i pokroić na kawałki.
Filety umyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Trzeba sprawdzić, czy nie ma w nich ości.
Nadziewać na szpikulce do szaszłyków naprzemiennie z ananasem.
Szaszłyki posmarować wcześniej przygotowanym sosem.
Piec na grillu ok. 10 min. Co jakiś czas smarować oliwą i przekręcać.