Wegetariańskie szaszłyki - 3 sprawdzone przepisy na jarskie szaszłyki

2020-10-12 10:20

Szaszłyki to jedne z najprostszych grillowych dań. Zazwyczaj podstawowym ich składnikiem są kawałki mięsa i warzyw, jednak te wegetariańskie też są bardzo smaczne. Wystarczy, że mięsny dodatek zastąpimy rybą czy owocami, a efekt będzie równie smaczny. Podpowiadamy, jak przygotować smaczne szaszłyki bez mięsa.

Wegetariańskie szaszłyki - 3 sprawdzone przepisy na jarskie szaszłyki
Autor: Shutterstock Szaszłyki z tofu lub rybą smakują nie gorzej niż mięsne.

Spis treści

  1. Szaszłyki z sera tofu z ananasem i papryką
  2. Szaszłyki z mintaja i suszonych śliwek
  3. Szaszłyki z łososia i ananasa

Przygotowując szaszłyki wegetariańskie musimy pamiętać, by przygotować duże i świeże kawałki warzyw, wówczas nie spieką się na grillu i będą smaczniejsze. Po drugie, podobnie jak w przypadku większości dań grillowanych, musimy pamiętać o częstym smarowaniu oliwą (najlepiej wymieszaną z solą i ziołami), by warzywa były soczyste. Oprócz najbardziej znanych szaszłyków warzywnych przygotowanych z cukinii, papryki, pieczarek, cebuli, czosnku czy pomidorków koktajlowych istnieje wiele innych przepisów na jarskie szaszłyki. Poniżej podajemy kilka nowych pomysłów.

Szaszłyki z sera tofu z ananasem i papryką

ok. 25 dag sera tofu

1 puszka ananasa

papryka (1/2 czerwonej i zielonej)

sos sojowy

cytryna oliwa

Pokrojone tofu namoczyć na ok. 6 godzin w marynacie przygotowanej z wyciśniętego soku z cytryny oraz sosu sojowego.

Paprykę umyć i pokroić na dość spore kawałki. Ananasa obierać (jeśli jest świeży) lub odsączyć (z puszki) i również pokroić na części.

Składniki nadziewać naprzemiennie na nasmarowane oliwą szpikulce do szaszłyków.

Piec na grillu ok. 10 minut, smarując oliwą i przewracając, by się nie przypiekły.

Szaszłyki z mintaja i suszonych śliwek

75 dag filetów rybnych z mintaja (może być też inna biała ryba),

ok. 15 dużych suszonych śliwek

pół szklanki wytrawnego białego wina

1/2 cytryny

pęczek szczypiorku

1 łyżka oliwy

kolendra

sól, pieprz

Śliwki zalać ciepłą wodą

Wino wymieszać z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny oraz 1 łyżką posiekanego szczypiorku i kolendrą.

W tak powstałej marynacie moczyć przez około pół godziny pokrojoną na kawałki rybę.

Rybę odsączyć i doprawić solą i pieprzem. Nadziewać na przemian ze śliwkami.

Piec na grillu ok. 10 min, co jakiś czas smarując oliwą.

Szaszłyki z łososia i ananasa

 25-30 dag filetów z łososia

1 puszka ananasów

1 cebulka

papryczka chilli (ok. 1-2 łyżeczki posiekanej)

3 ząbki czosnku

2 łyżki octu winnego

ok. 2 łyżek cukru (najlepiej brązowy)

sól, pieprz

Cebulę obrać i przekroić na pół. Zarumienić na patelni bez tłuszczu.

Ząbki czosnku (w całości) również podpiec na patelni.

Następnie obrać i razem z resztą składników: cebulą, posiekaną papryczką i octem zmiksować. Doprawić.

Ananasa odsączyć i pokroić na kawałki.

Filety umyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Trzeba sprawdzić, czy nie ma w nich ości.

Nadziewać na szpikulce do szaszłyków naprzemiennie z ananasem.

Szaszłyki posmarować wcześniej przygotowanym sosem.

Piec na grillu ok. 10 min. Co jakiś czas smarować oliwą i przekręcać.