Trzy najlepsze SPRAWDZONE przepisy na żeberka
3 klasyczne sposoby przyrządzania żeberek: po polsku, po kreolsku, po kantońsku. Wszystkie warte grzechu! Wykorzystaj je po kolei i znajdź swojego faworyta!
Spis treści
Żeberka to produkt ten jest niedrogi, a można z niego przyrządzić bardzo pomysłowe danie na obiad lub na przyjęcie. Wszystko zależy od dodatków i odpowiednio dobranej marynaty. Bo najlepiej smakują właśnie wtedy, gdy przed upieczeniem zamarynujemy je w przyprawach.
Żeberka po polsku
Dla wielbicieli specjałów polskiej kuchni. Zaletą przepisu jest jego prostota: żeberka w tej wersji praktycznie „robią się same”.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych,
łyżka majeranku,
sól,
pieprz,
łyżka sosu sojowego,
kieliszek wódki,
1-2 łyżki mąki,
3 łyżki oleju,
1 kg kiszonej kapusty z marchewką,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
mielony kminek,
2 cebule
Przygotowanie: żeberka podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem, oprószyć majerankiem, skropić sosem sojowym i wódką, odstawić na noc do lodówki.
Następnie oprószyć mąką i obsmażyć na rumiano na gorącym oleju, zdjąć z patelni. Do szerokiego garnka włożyć kapustę, dolać tyle wody, przykryła kapustę. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i sporą szczyptę kminku. Kapustę gotować 30 minut od zawrzenia.
Cebule posiekać i podsmażyć na złoto na tłuszczu ze smażenia żeberek, dołożyć do kapusty. Dołożyć żeberka, lekko wymieszać tak, by kapusta przykryła żeberka, dusić na małym ogniu jeszcze ok. 2 godzin, w razie potrzeby dolewając wody. Na koniec przyprawić pieprzem, ewentualnie dosolić. Podawać z ziemniakami.
Żeberka po kreolsku
Polecamy je amatorom egzotyki z Karaibów i dań słodko-kwaśnych o korzennej nucie.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych,
3 łyżki miodu,
3 łyżki keczupu,
łyżeczka sosu sambal oelek,
sól,
pieprz,
puszka ananasa,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
garść świeżego oregano,
2 banany,
łyżka soku z cytryny,
2 łyżki oleju,
2 łyżki płatków migdałowych,
¼ łyżeczki mielonych goździków,
łyżeczka suszonego tymianku,
pieprz cayenne,
kawałek cynamonu,
puszka krojonych pomidorów,
cukier,
papryczki chili do dekoracji.
Przygotowanie: żeberka podzielić na porcje, włożyć do wrzątku na 10 minut, wyjąć, osączyć. Wymieszać miód z sosem sambal oelek, keczupem, szczyptą soli i pieprzu, tą marynatą natrzeć żeberka, włożyć na 30 minut do lodówki. Żeberka ułożyć na blasze i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C.
Ananasa osączyć i pokroić, zalewę zachować. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć, oregano posiekać. Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, czosnek i płatki migdałowe. Dołożyć ananasa, oregano, tymianek, goździki, cynamon i szczyptę soli, pieprzu i pieprzu cayenne. Dodać pomidory z puszki i sok z ananasa, wszystko wymieszać i gotować ok. 10 minut. Na koniec dodać banany i dusić jeszcze 1-2 minuty. Wyjąć kawałek cynamonu, sos przyprawić solą i pieprzem, dołożyć upieczone żeberka, chwilę podgrzewać. Wyłożyć na półmisek, udekorować papryczkami chili.
Żeberka po kantońsku
Dla amatorów kuchni azjatyckiej. Imbir i marynata nadają mięsu ciekawy egzotyczny aromat.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych,
2 łyżki sosu sojowego,
4 łyżki sosu ostrygowego,
4 łyżki sosu hoisin,
2 łyżki śliwowicy lub śliwkowej nalewki,
nieduży kawałek świeżego imbiru,
2 ząbki czosnku,
pęczek dymki,
2 łyżki miodu,
2 łyżki powideł węgierkowych,
świeża kolendra
Przygotowanie: wymieszać sos sojowy, sos hoisin, sos ostrygowy i nalewkę śłiwkową, tą marynatą natrzeć żeberka (nie dzieląc na porcje), ułożyć na blasze, w której będą się piekły, odstawić do lodówki na noc. Cebulki dymki i czosnek posiekać, wymieszać z imbirem startym na drobnej tarce i tą mieszaniną posypać zamarynowane żeberka. Podlać odrobiną wody i piec ok. 2 godzin w temp. 180 st. C, od czasu do czasu podlewając gorącą wodą.
Miód utrzeć z powidłami, posmarować wierzch mięsa i dopiec ok. 5-10 minut. Wyłączyć piekarnik, nie otwierać, zostawić w nim mięso na ok. 20 minut. Przed podaniem pokroić na porcje, posypać listkami kolendry i posiekanym szczypiorem dymki.