Truskawki a zdrowie: jakie witaminy i składniki odżywcze zawierają?
Truskawki są smaczne, zdrowe i służą urodzie – ich spożywanie to prawdziwy przepis na zdrowie. Dlaczego truskawki są takie wartościowe, jakie zawierają witaminy i inne składniki odżywcze?
Spis treści
Truskawki zawierają spore ilości witamin, takich jak witamina C (więcej niż niejeden cytrus!), witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), witaminy A oraz E.
Wartości odżywcze truskawek
Truskawki są źródłem soli organicznych, które korzystnie wpływają na przemianę materii, i kwasu foliowego. Służą zarówno odchudzaniu, jak i walce z chorobami reumatycznymi.
Dzięki sporej zawartości żelaza, wapnia, fosforu i magnezu oczyszczają organizm z toksyn, działają bakteriobójczo w przypadku problemów np. z jamą ustną, wzmacniają kości, chronią przed anemią i bardzo dobrze wpływają na cerę i włosy.
Częste spożywanie truskawek chroni organizm przed chorobami serca, cukrzycą i łagodzi skutki stresu. Ponieważ truskawki pobudzają pracę jelit i działają moczopędnie, spożywanie dużych ilości truskawek zaleca się osobom z problemami dotyczącymi układu pokarmowego i moczowego.
Truskawka leczy?
Nie tylko owoce truskawki mają dobroczynne działanie. Napary z liści truskawek stosowano dawniej w celu leczenia m.in. anemii i szkorbutu. Przyrządzone w postaci herbaty koją skutki przeziębień. Liście mogą służyć także jako opatrunek na zewnętrzne rany skóry.